PREDSTAVLJANJE OBITELJSKE VINARIJE DEAK U ZAGREBU // Plavac mali 'Ćaća moj' 2020 osvojio zlato na prestižnom natjecanju 'Mundus vini'

  Obitelj Deak u Zagrebu je održala prezentaciju novih vina, u Trilogiji fino i vino. Taman prije prezentacije koja je održana jučer, dobili su info o ocjenjivanju “Mundus Vini Spring Tasting 2023” na kojemu je plavac mali Ćaća moj 2020 dobio zasluženu zlatnu medalju, osvojivši 91 bod.

  Deak Plavac mali 2019 Ćaća moj 2

  To su potvrdili i oduševljeni gosti na večeri vina Deak, projekta “Vinska srijeda s vinarom” profesorice Marije Vukelić, koji je ušao u svoju sedmu godinu održavanja.

  Obiteljska vinarija Deak nalazi se na našem najmlađem vinogorju, Komarni, unutar vinske podregije Srednja i južna Dalmacija. Ondje je, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima, (najviše mandarinama, kao većina žitelja neretvanskoga kraja) obitelj Deak odlučila posaditi vinograde 2011. godine.

  Vina Deak Trilogija Fino Vino 17

  Obitelj Deak

  Vinograde na predivnoj lokaciji Kremena posadio je vlasnik vinarije Damir Deak, sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – Ćaće, po kojemu se gradio vinski brand “Ćaća moj”.

  Vina Deak Trilogija Fino Vino 23

  Danas se na ukupnoj površini od 15 ha prostiru ekološki maslinici i vinogradi Deak. Smješteni su na teško obradivim padinama odmah uz more gdje idealan spoj sunca, mora i kamena omogućuje stvaranje vrhunskih vina i maslinovih ulja. Osim vinarije i maslina, obitelj Deak bavi se turizmom i ugostiteljstvom – cijela obitelj je angažirana u što boljem povezivanju turizma i enogastronomije.

  Vina Deak Trilogija Fino Vino 14

  Nedavno su otvorili “Wine bar Deak”, mali ugostiteljski objekt na odmorištu s parkiralištem, na Jadranskoj magistrali, s pogledom na Komarnu i Pelješac, tek nekoliko kilometara prije Pelješkog mosta. To je idealno mjesto za pauzu na putovanju prema jugu ili sjeveru. Lokacija je atraktivna, pogled je čaroban. Tamo se može probati pršut, sir, inćun, srdela te salate od plodova mora.

  Vina Deak Trilogija Fino Vino 20

  Vinarija posebnu pozornost posvećuje izvornim sortama te je za pošipe već dobila mnoge nagrade, od kojih vrijedi izdvojiti Pošip Ćaća moj 2021 (jedino zlato iz Dalmacije na prošlogodišnjem velikom njemačkom ocjenjivanju Mundus Vini 2022 i srebro na IWC London 2022), i Pošip Ćaća moj 2018. sa srebrnom medaljom na ocjenjivanju Decanter 2019. Nagradama se upravo pridružila i zlatna za plavac mali Ćaća moj 2020 na “Mundus Vini Spring Tasting 2023”, ocijenjen s visokim 91 bodom.

   Vina Deak Trilogija Fino Vino 13