Prednosti ekološke Ekozona tjestenine

    Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege te prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj naglasila je važnost čestog konzumiranja tjestenine istaknuvši: - Složeni ugljikohidrati sadržani u tjestenini optimalno su gorivo za naš organizam kada nismo u mogućnosti konzumirati cjelovite žitarice, budući da se energija iz njih sporije oslobađa, pa smo zahvaljujući tome sposobni izdržati dnevne tjelesne i mentalne izazove. Osim što konzumacijom tjestenine organizam dobiva hranjive tvari vrlo važne za funkcioniranje, dodatna čar Ekozona tjestenine leži u činjenici da  nas uz odgovarajuće umake svega nekoliko minuta dijeli od uživanja u vrlo ukusnom obroku - .


    34

    Ekozona proizvodi predstavljaju izbor domaćih i stranih ekoloških prehrambenih proizvoda koji se uzgajaju bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. Hrvati rado uživaju u blagodatima tjestenine što potvrđuju i podaci Udruženja proizvođača tjestenine Europske unije (UN.A.F.P.A.) iz 2012. g prema kojima se Hrvatska s godišnjom potrošnjom tjestenine od 7,3 kg po glavi stanovnika nalazi među deset najvećih potrošača tjestenine u EU. Za nadolazeće ljetne dane Ekozona nudi preporuča cjelovite i hranjive proizvode iz linije organskih tjestenina i prirodnih umaka koji osiguravaju zdrav i cjelovit obrok kojeg možete spremiti u svega nekoliko minuta, u bilo koje doba dana.  


    Ekozona tjestenina proizvedena je iz cjelovitog zrna i ne sadrži jaja, tako da zadovoljava  potrebe svjesnih potrošača koji su uvijek u potrazi za visokoenergetskim prehrambenim proizvodima. Zahvaljujući specifičnom načinu mljevenja cjelovitog zrna, ova tjestenina  sadrži sve nutritivne elemente kao što su vitamini i minerali, a zbog visoke energetske vrijednosti pogodna je za tjelesno aktivnije osobe i sportaše.  Neovisno o kojoj se vrsti tjestenine radi, svaka doprinosi unosu važnih vlakana. Integralna tjestenina sadrži 20 posto bjelančevina više od tjestenine koja je proizvedena od glatkog brašna.

    32


    TJESTENINA INTEGRALNA SPAGHETTI 500 g  - Riječ je o vrlo zahvalnoj vrsti tjestenine koja se dobrom slaže sa svime, bilo da je riječ o mesnim ili povrtnim umacima ili kao dio juhe. EKOZONA integralni spaghetti napravljeni su od tvrde pšenične krupice, a dostupni su kupcima Konzuma po informativnoj cijeni od 10,99 kn.

    TJESTENINA DURUM PENNE 500 g - proizvedene su od duruma, najtvrđe sorte pšenice od koje se dobiva semolina, osnovna sirovina u proizvodnji tjestenine.  Na policama Konzuma možete pronaći EKOZONA penne po informativnoj cijeni od 10,99 kn.

    TJESTENINA INTEGRALNA SPIRELLI - Zahvaljujući brojnim naborima ova vrsta tjestenine odlično upija razne umake, a često se koristi i u hladnim salatama. Fusilli odnosno spirelli postoje i u šupljoj varijanti, poznatoj pod nazivom bucati. Kupcima Konzuma dostupni su integralni EKOZONA spirelli u pakiranju od 500 g po cijeni od 10,99 kn.

    7788

     

    TJESTENINA INTEGRALNA FARFALLE 500 g - Ova tjestenina specifičnog oblika ime je dobila prema talijanskoj riječi farfalla, što znači leptir, premda je ista tjestenina poznata i pod nazivom strichetti.  Farfalle imaju vrlo široku primjenu: od jela s mesnim umacima, preko gustih povrtnih juha, pa sve do jela s ribom i hladnih salata.  Ekozona integralne farfalle u pakiranju od 500 g možete pronaći na policama Konzuma po cijeni od 12,99 kn.  

    PASIRANA RAJČICA 700 g - Pasirana rajčica koristi se kao podloga za pripremu umaka za tjesteninu, pizzu, rižu te raznih variva, gulaša i juha. Plodovi rajčice jedan su od glavnih izvora likopena (snažni antioksidans), a zanimljivo je da ga u prerađevinama rajčice ima nekoliko puta više nego u svježem plodu. EKOZONA pasirana rajčica proizvedena je od organski uzgojenih plodova čijom preradom nisu uništene hranjive tvari, a kupcima Konzuma dostupna je po informativnoj cijeni od 13, 99 kn.

     

    1

     

    SHOYU UMAK - Riječ je o japanskoj varijaciji soja umaka, jedne od temeljnih namirnica kuhinje Dalekog istoka, koji su u Japan u 7. stoljeću donijeli budistički svećenici iz Kine. EKOZONA Shoyu umak može se koristiti kao zdrava zamjena za sol, a zbog svog karakterističnog okusa pogodan je kao dodatak za juhe, variva, salate te kao preljev za žitarice i povrće. EKOZONA Shoyu umak bez pesticida i aditiva, proizveden od ekološki uzgojene soje je postupkom koji se prenosio s koljena na koljeno, a  dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 29,99 kn.

    TAMARI UMAK - Tamari je varijanta shoyu-a najbliža originalnom kineskom soja umaku. Tamari je tamnije boje i bogatijeg okusa od ostalih japanskih soja umaka, a nastaje kao nusproizvod prilikom proizvodnje sojinog miso-a. Tamari se zbog jačeg okusa koristi u dvostruko manjim dozama od shoyu-a, a oba su podjednako dobri izvori bjelančevina te aminokiselina. Zbog svog slanog okusa može se upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju najrazličitijih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Tamari je proizveden tradicionalnim putem od ekološki uzgojene soje, a dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 35,99 kn.   

     

    2

     


    SPAGHETTI SA ZELENIM UMAKOM
    400 g spaghetta | 2 žlice maslinovog ulja | 4 režnja češnjaka
    2 šalice peršina | ¼ šalice temeljca od povrća | ¼ žlice soli    
    Stavite spaghette u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 10 minuta. Usitnite češnjak te ga propirjajte 5 minuta na maslinovom ulju dok ne požuti. Dodajte peršin i temeljac, nakon što prokuha, posolite i umiješajte u spaghette.

    ŠARENA SALATA S TJESTENINOM
    100 g zelene salate|  1 svježa crvena paprika | 300 g tjestenine (mašnice) |  340 g kukuruza šećerca |  150 g prešane šunke| 150 g edamera
    U posoljenoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dobro rashladite. U tjesteninu umiješajte šunku, sir i papriku koje ste narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu. Pripremljene sastojke prelijte salatnim preljevom od majoneze i jogurta. Poslužite kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.

    INTEGRALNI SPIRELLI S POVRĆEM
    500 g integralnih spirella | 4 l vode | . žličice soli
    2 mrkve rezane na kockice | 1 šalica svježeg kukuruza
    1 šalica trakica kupusa | 1 šalica kockica luka | 250 g tofua
    2 žlice usitnjenog peršina | 2 žlice umaka od soje
    1 jušna žlica maslinovog ulja    Stavite spirelle u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta. Pirjajte luk na ulju 2 minute, dodajte kupus, mrkvu, kukuruz, usitnjeni tofu, 1 šalice vode i umak od soje te poklopljeno još pirjajte 8 minuta. Povrću dodajte spirelle 2 minute prije kraja. Dodajte peršin i promiješajte.

    PENNE SA PESTOM OD BOSILJKA
    500 g integralnih penna | 4 l vode | ½ žličice soli
    2 šalice lišća bosiljka | 1 šalica oraha | ½ šalice dimljenog tofua
    1 režanj češnjaka | 3 žlice maslinovog ulja
    Operite i osušite bosiljak te odvojite stabiljke. U mikseru usitnite lišće te dodajte orahe, sir, češnjak i ulje. Dobit ćete šalicu i pol ukusnog pesta kojeg možete tjedan dana čuvati u staklenci. Stavite penne u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta. Procijedite i isperite hladnom vodom. Prelijte pestom.

    Foto: prshots, Ekozona