Osvježite se prirodnim sokovima!

  Toplo vrijeme i obilje sunca, uživanje u morskim radostima i provođenje više vremena u prirodi neki su od razloga zbog kojih je upravo ljeto mnogima omiljeni dio godine. Premda mnogi stručnjaci ističu blagotvorno djelovanje boravka u prirodi i tjelesnih aktivnosti na zdravlje, nikako ne treba zaboraviti na potencijalne opasnosti poput dehidracije, naročito u razdoblju ljetnih vrućina. Stoga Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka, predstavlja svoje prirodne voćne sokove, kao idealno ljetno osvježenje. Voće korišteno u sokovima organski je uzgojeno na imanju Marice Jug te zadovoljava sve kriterije koji su propisani za dobivanje eko-certifikata. Kupcima trgovačkog lanca Konzum, Ekozona sokovi su dostupni u dva okusa: jabuka i višnja.

  444

  Voćni sokovi višestruko su važni za ljudski organizam. Prije svega vrijedi istaknuti potrebu ljudskog organizma za tekućinom. Poznato je kako čovjek mora unositi oko dvije litre tekućine dnevno kako bi normalno funkcionirao. Jasno je međutim da nije svejedno o kojoj se tekućini radi, budući da pretjerano zaslađeni napici te napici koji sadrže kofein ili alkohol dodatno pogoduju dehidraciji zbog svojeg diuretičkog djelovanja. Osim vode, koja je naravno najvažnija tekućina za čovjeka, preporučuje se stalni unos još nekih napitaka, uključujući i prirodne voćne sokove.

  Jadranka Boban-Pejić, predsjednica uprave Biovege te prvo ime prirodne prehrane u Hrvata naglasila je vrijednost voćnih sokova sljedećim riječima:   „Prirodni voćni sokovi imaju veliku nutricionističku važnost; osim što se preporučuju kao sjajno osvježenje organizma zbog toga što sadrže vrijedne vitamine i minerale, isto tako su i zamjena za voćni obrok. Čaša čistog voćnog soka jednako je vrijedna za naš organizam kao i jedan voćni obrok, a znamo koliko voće blagotvorno djeluje na naš organizam.“

   

  bbbbbbbbIskoristite lijepo vrijeme za boravak u prirodi, no pripazite na dovoljan unos tekućine i zdravih napitaka

   

  Ekozona sok od višnje

  Višnje se zbog svog kiselkastog okusa sjajno nadopunjavaju sa slatkim začinima u pripremi slastica te u izradi džemova i likera. Što se tiče nutritivne vrijednosti vrijedi istaknuti značajne udjele minerala kao što su  kalcij (16 mg; 2% RDA), željezo (0,32 mg; 2% RDA), magnezij (9 mg; 2% RDA), fosfor (15 mg; 5,6% RDA) te vitamina C (10 mg što čini 12,5% RDA) i mnogih drugih u nešto manjim količinama. Osim gastronomskog potencijala, višnje su cijenjene i zbog svojih antioksidacijskih svojstava te povoljnog djelovanja na upale mišića, pa se njihova konzumacija preporučuje sportašima. Ekozona sok od organski uzgojene višnje dostupan je kupcima Konzuma pakiranju od litre po cijeni od 24, 99 kuna.

   

  Ekozona sok od jabuke

  Budući da je jabuka jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća koja je poznata ljudima još od pretpovijesnih vremena nimalo ne čudi da je našla svoje mjesto u brojnim narodnim predajama, bajkama, poslovicama, a ima i snažnu religijsku simboliku. Osim simboličke, jabuka ima i veliku nutritivnu vrijednost. Poznata je kao snažan antioksidans, a udio ugljikohidrata od 12 %, posebno glukoze i fruktoze čini jabuke dobrim izvorom energije te pozitivno utječu na razinu koncentracije.  Ujedno jabuka sadrži 3,3 g dijetalnih vlakana – više od 10% dnevne količine koju preporučuju nutricionisti. Jabuka je iznimno korisna voćka budući da sadrži sve najvažnije nutrijente, pa makar u minimalnim količinama, jača imunitet, potpomaže mršavljenju, stimulira rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, uspješno gasi žeđ, a i pogodna je za izradu vrlo ukusnih kolača i drugih slastica. Kupcima hrvatskog trgovačkog lanca Konzum dostupan je Ekozona sok od organski uzgojenih jabuka s imanja Marice Jug u pakiranju od litre po cijeni od 15,99 kuna.   

  Foto: Ekozona i prshots / Debenhams

   

  111
  Recepti

  Osvježavajući ljetni frape desert s Ekozona sokom od jabuke

  3 dl soka od jabuke
  1 banana
  1 jabuku
  žličicu cimeta

  Sastojke izmješajte štapnim mikserom te ohlađeni napitak poslužite uz narezane komade jabuka

   

  2222

   
  Brzi i zdravi ledeni štapići

  Ulijte sok od višnje u kalup za sladoled, a u sredinu stavite štapić ili žličicu te zamrznite za brzinski gotov sladoled. I uživajte!