Olja Martinić @ Farmacia / hrana kao terapija

  Savjetovanje s uglednom nutricionisticom i dijetetičarkom Oljom Martinić nova je usluga Farmacia specijalizirane prodavaonice u Arena centru, popularne lokacije s aktivnim savjetovalištima za sportaše i rekreativce. Olja Martinić surađivala je s brojnim sportašima, te na brojnim projektima u Hrvatskoj, a i šire, aktivna je u savjetovanju vezano za prehranu bilo zdravih pojedinaca ili onih s određenim tegobama. Objavila je dva naslova, Hrana i njene čarolije, Chrono (2004), te Prehrana djece, Slobodna Dalmacija (2012). 

  NUTRI savjetovaliste vizual cr

  Savjetovanje u trajanju od 30 minuta:
  1.antropometrija - mjerenje težine, visine i određivanje koliko su te vrijednosti blizu idealnima
  2.anamneza - podaci o smetnjama i problemima, kako bi se ustanovilo može li joj neka od namirnica škoditi
  3.upitnik o prehrambenim namirnicama – koliko često i što pije i jede, putem vrlo jednostavnih, definiranih i preciznih pitanja
  4.procjena nutritivnog statusa svjetlosnim mikroskopom (vađenje krvi).

  Nakon nutritivne obrade slijedi izrada nutritivnih smjernica koje proizlaze iz prikupljenih podataka.


      


  Zbog čega se ljudi najčešće javljaju za savjetovanje?
  - Razlozi su uglavnom korekcija mase, problemi napuhivanja, probavne smetnje, problemi na koži… Ili ako nisu na druge načine riješili određene probleme, pa je moguće da će im promjena prehrane pomoći. Čest poremećaj je i anemija, koja se također vrlo uspješno rješava upravo promjenom svakodnevne prehrane - otkriva poznata nutricionistica. U spomenuta četiri koraka mogu se otkriti načini otklanjanja problema kao što su metabolički i problem masne jetre.

  Probiotici
  Mnogim ljudima trebaju probiotici, no nije svejedno koji se uzimaju, jer neki koji odgovaraju jednoj osobi možda ne odgovaraju drugoj. Važno je ustanoviti što je dovelo do poremećaja u crijevnoj flori te prilagoditi probiotike problemu ali i konvencionalnoj prehrani. Napominjem, ističe Olja, probiotici se moraju također uzimati pod kontrolom. Isto vrijedi i za subbiotike. Također, kad osoba mijenja prehranu, to mora znati njezin ili njegov liječnik.  

  olja martinic farmacia lana pavic
  Savjetovanje je prošla i Lana Pavić - Olja Martinić joj je savjetovala idealne probiotike i biljne enzime

  Metabolički sindrom
  Čest poremećaj je upravo je metabolički sindrom (skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak) koji se rješava postepeno, kroz brojne etape. Potrebno je da stručna osoba postavi prioritete! Prvo se smanjuje jedan problem, zatim drugi, i za to je potrebno strpljenje i predanost. Ide se korak po korak, kako bi proces odradili na najzdraviji mogući način. Na kraju je najvažnije održavati postignuto poboljšanje a što se nauči uz podršku stručnjaka.

   

  olja martinic farmacia 2


  Problem masne jetre

  Za problem masne jetre (naziv za pretjerano difuzno nakupljanje neutralnih masti – triglicerida - unutar jetrenih ćelija zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana) dugo se vremena mislilo da se pojavljuje samo kod svejeda, kao i oni koji jedu nutritivno siromašnu hranu, no istraživanja su pokazala da je nalazimo i kod vegetarijanaca. Ovaj je problem često povezan s pretilošću. Ovo je ozbiljan problem za kojeg u dijetetici naglasavamo kako „ ne prolazi sam od sebe“ ali iskustva pokazuju veliku uspješnost ako se primjenjuje  zadani model prehrane i konzumiraju dijetetski pripravci. U nekim slučajevima potrebna je farmakološka podrška.


  olja martinic farmacia 11 


  Napredak nutricionizma
  Nutricionizam i dijetetika u posljednje su vrijeme iznimno napredovali, i to zahvaljujući kemiji hrane. Tehnolozi na taj način kreiraju napredne dijetetske proizvode koji su uvelike pomažu organizmu. - No, laboratorij je jedno, a naš organizam je drugo i ne mora biti da će se određeni proizvod ponašati u organizmu kao što to očekujemo - upozorava Olja Martinić. Naš organizam je vrlo kompleksan i zapravo je dobro da je takav jer vrlo lako možemo napraviti atak na njega, naročito u današnje vrijeme.

  Problem pretilosti
  - Djecu bi trebalo educirati od samog djetinjstva, kao odličan primjer navest ću Semafor dijetu iz Engleske. Radi se o tome da je crveno nepoželjno, žuto više-manje dobro, dok je zeleno poželjno. Djeca se s tim plakatima i informacijama susreću u školi i kod kuće, pa imaju kontinuitet u komunikaciji - otkriva Martinić.

  nutri 16

  Umami nam je važan
  Takozvani peti okus otkrio je profesor Kikunae Ikeda prije stotinjak godina, no od tada je napravljeno mnoštvo znanstvenih radova upravo na tu temu: ime je japansko, a znači dobar okus. - Umami je bolji kod nutritivno siromašnih namirnica - kaže iskusna nutricionistica i dijetetičarka Olja. Baš zato nam je fast-food tako ukusan i primamljiv! Umami, naime, daju aminokiseline, odnosno glutaminat. Možemo ga opisati kao punoća okusa: bogate njime su rajčice, govedina, soja, jaja, krumpir, smeđe alge, tuna, lignje, škampi, svinjetina, piletina…

   olja martinic farmacia

  Ako imate zdravstvenih problema povezanih s prehranom, patite zbog prekomjernih kilograma ili se jednostavno želite pravilno hraniti po savjetima stručnjaka, detaljnije informacije potražite u Farmacia specijaliziranoj prodavaonici u Arena Centru i predbilježite se za idući termin savjetovanja na 01 2068 826.

  olja martinic farmacia 5