Napici od soje, zobi i riže

  Sve popularnije zamjene za obično kravlje mlijeko su napitci od soje, zobi i riže, koje možete piti uz kavu, čaj ili samostalno, a odsada ih nudi i naša poznata marka Ekozona (isključivo u Konzumu). - Riječ je o biljnim napitcima iz ekološkog uzgoja bez dodanog šećera, laktoze i aditiva, koji su ujedno prirodna alternativa mliječnim proizvodima te vrhunski sastojak za pripremu različitih slanih i slatkih jela. U proizvodnji biljnih napitaka potrebno je provesti čitav niz postupaka kako bi tekućina iz ovih vrijednih žitarica i mahunarki zadržala sve hranjive elemente – ispričala je Jadranka Boban pejić iz Biovege koja proizvodi Ekozona proizvode - tako se napitak od soje dobiva  ekstrakcijom sojinog zrna ili izolata soje vodom, koji u pravilu sadržava sojinu bazu, biljno ulje, sladilo, aromu i razne dodatke. Ujedno služi i kao sirovina za izradu sojinog sira (tofua). Napitak od riže proizvodi se miješanjem organske smeđe riže, vode, rižinog slada te rižinog brašna. Napitak od zobi zahtijeva usitnjavanje zobi posebnim postupkom uz dodavanje vode, ulja repice morske soli te uz dodatak enzima smjesa se prerađuje u homogenu tekućinu. Da bi se postigla željena gustoća odstranjuju se balastne tvari netopive u vodi, dok se topive u vodi ostavljaju u smjesi. Te balastne tvari u napitku od zobi, potiču rad probavnog sustava i tijelu daju ugodan osjećaj sitosti - .

   

  ide

   

  Napitak od riže
  Spravljen je od isključivo prirodno uzgojene i odgovorno ubrane riže. Odlikuje ga sladak i blag okus te nježna kremasta tekstura. Zbog nježnog i slatkog okusa odlično funkcionira kao dodatak kavi i voćnim shakeovima, u pripremi krem juha, raznih umaka i slastica ili jednostavno uz žitarice kao dio laganog i hranjivog doručka. EKOZONA napitak od riže ne sadrži dodane šećere ni aditive.  

   

   

  drinks

   

   

  Napitak od soje
  Soja je najpoznatija tome što je jedina biljka koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa je kao izvor proteina ravnopravna hrani životinjskog porijekla. Od vitamina je odličan je izvor tiamina (72,8%RDA), riboflavina (72,5%RDA) i folne kiseline (93,8%RDA), dobar je izvor vitamina B6, pantotenske kiseline i niacina. Napitak od soje ne sadrži dodane šećere, aditive te je pripravljen od organski uzgojene soje. Može se koristiti kao topli ili hladni napitak, dodatak žitaricama za doručak, a u kuhanju ili pečenju kao zamjena za mlijeko ili vrhnje.

  Napitak od zobi
  Konzumacija zobi s niskim udjelom masti, visokim udjelom vlakana uz redovitu tjelovježbu može biti vrlo učinkovita u borbi protiv kolesterola jer sadrži niz  blagotvornih tvari za koje se zna da snižavaju razinu kolesterola, također sadrži i topljiva dijetalna vlakna beta-glukane, poznatije kao ojačivaće imuniteta. Ekozona napitak od zobi je gušći  od rižinog i sojinog napitka. Sjajno se slaže sa slatkim i slanim jelima te kao dodatak kavi i žitaricama.