'NAJBOJE OD HVARA' // hvarska vina predstavljena u Zagrebu na Vinskoj srijedi u restoranu Trilogija Fino& Vino

  Nakon ovogodišnjeg „4.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde“ - ocjenjivanja vina otoka Hvara, održanog 27.8.2022, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“ na popularnoj Vinskoj srijedi, koja se već nekoliko godina održava u „wine friendly“ restoranu Trilogija Fino&vino, vlasnika sommeliera Krešimira Šesnića.

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 10

  Voditeljica zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, dobro poznaje hvarsko vinogorje, stoga je odabrala sedamnaest najboljih vina ljetošnjeg ocjenjivanja.

  U restoranu je najprije za predstavnike medija upriličeno kušanje pobjedničkih vina po kategorijama – Bogdanjuše Zlatan Otok 2021., Pošipa Luviji 2021. i Plavca malog Barrique Tomić 2018., uz dodatnu degustaciju višestruko nagrađivanoga hvarskog maslinovog ulja Božić i uz mirise poklon paketića hvarskog ulja od lavande OPG Igora Deanovića.

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 41

  U nastavku degustacije, priređene za vinske goste, ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca.

  Vina su bila podijeljena na tri kategorije –

  1 u prvoj su bile bogdanuše,

  2 u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, bijeli cuvéei ),

  3 a u trećoj plavci.

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 68

  U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija (Carić, Ventus, Leše, Zlatan Otok,Pavičić) publici se najviše svidjela bogdanuša Zlatan Bogdanuša, koja je i na profesionlanom ocjenjivanju dobila najviše bodova.

  U drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarije Vujnović, cuvéei Levant vinarije Ventus, Forka vinarije Bojanić, Beleca Tomić i Cesarica Carić, te pošipi Luviji, Matković i Pavičić.

  Najviše bodova publike osvojio je i u Zagrebu pobjednički pošip, šampion ocjenjivanja - Pošip Luviji.

  Kod plavca maloga, najviše su simpatija dobili plavci Zlatan Plenković Exclusive 2016, Plavac Ploški Carić 2015 i Plavac Ivan Dolac 2013 vinarije Svirče.

  Prema reakcijama zagrebačkih kušača, kao i prijašnjih godina, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 84

  Uz svaku skupinu vina restaurant Trilogija fino&vino pripremio je pomno birana jela – uz bogdanuše posluženo je predjelo na bazi mozzarrelle, uz bijela vina oduševio je rižoto od vrganja, gramačica i bukovača, a lungić je pratio plavce.

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 12

  Na stolu je bila i domaća pogača s lukom i fino hvarsko maslinovo ulje Božić, a za desert je poslužene crna čokolade sa smokvama. Sljedeća vinska radionica je sortna, najavljena je za 19.10. s (ponovno) hvarskom temom: Bogom dana - Bogdanuša.

   Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 48

  marija vukelic hvar trilogija

  Trilogija Fino vino Najbolje od Hvara 29