MONDAY BOOST: Vitamin C

  Doza dnevne energije krije se vitaminu C - neophodan je za svakodnevno funkcioniranje organizma, a pošto se ne može pohraniti u organizmu za kasnije, potreban je njegov stalni unos. Važnost vitamina C primijećena još početkom 16. stoljeća kad su liječnici, opisujući skorbut, zapravo otkrili nedostatak vitamina C u tijelu! Kako je topiv u vodi, uneseni višak će se izlučiti, a organizmu će ubrzo trebati dodati novu količinu tog esencijalnog vitamina.

   dietpharm bio c 500 1

  Jedna tableta DIETPHARM BIO C-500 s produljenim oslobađanjem sadrži 500 mg vitamina C, 40 mg kompleksa bioflavonoida iz kore ploda agruma. Uzima se 1 tableta na dan, uz obrok, najbolje ujutro.

   Farmacia - moja ljekarna

   

  Znanstveni dokazi govore o zaštiti stanica zbog jakog antioksidacijskog djelovanja vitamina C koje sprječava razarajuće učinke slobodnih radikala. Oni se pojačano stvaraju kod raznih oboljenja i ozljeda, stresa, ali i pušenja te uzimanja alkohola. Osim toga, vitamin C će spriječiti stvaranje opasnih spojeva, tzv. nitrozamina koji nastaju u želucu i crijevima razgradnjom hrane (naročito konzervirane). Njihova stalna prisutnost može na kraju dovesti i do nastanka karcinoma.

  Značajna je i uloga vitamina C u sintezi kolagena - vlaknastog materijala koji je sastavni dio kože, tetiva, kostiju, hrskavica, zubi i krvnih žila. Dovoljnom količinom vitamina C osigurava se dobra struktura kože, ona postaje napetija, zdravije i ljepše izgleda, a kosti, tetive, hrskavice i krvne žile (kapilare) postaju čvršće i jače.

   

  dietpharm bio c 500 2

  Nedostatak vitamina C osjetit ćemo kao malaksalost, brzo umaranje sklonost infekcijama, bolove u zglobovima. Bez vitamina C koža postaje suha, kapilare su sklone pucanju, rane i prijelomi sporije zacjeljuju.

  Trudnicama i dojiljama potrebno su do 50% veće količine vitamina C na dan, a osobama oboljelim od šećerne bolesti oko 30%. Zbog velikog tjelesnog i psihičkog opterećenja športaši imaju veće potrebe za vitaminom C. Također, uslijed tih napora u organizmu nastaju i znatne količine štetnih, razarajućih tvari za čiju je neutralizaciju opet potrebno antioksidacijsko djelovanje vitamina C.

  Poznato je da pušači imaju kronični manjak vitamina C, jer se on troši i za neutralizaciju otrovnih teških metala iz dima cigareta.

  Uobičajena doza iznosi oko 200 mg na dan. Kod povećanih potreba može se uzeti 500 mg ili čak više. Podijeljena su mišljenja o tome, da li visoke doze vitamina C mogu štetno djelovati. Jedan od najvećih svjetskih znanstvenika Linus Pauling, dobitnik dvije Nobelove nagrade, godinama je uzimao čak 12 g vitamina C na dan uvjeren u njegovu vrijednost.

  dietpharm bio c 500 3