Katarina Džale: sirova hrana je moj spas

  Vjerojatno je znate po lijepim vjenčanicama i dugogodišnjem modnom radu na našoj sceni, no dizajnerica Katarina Džale ima još jednu ljubav, a to je sirova hrana koja joj je doslovno promijenila život. Iako je odrasla na klasičnoj domaćoj kontinentalnoj kuhinji, Katarina je prije dvije i pol godine, s viškom kilograma i osjetno manje energije, kako ističe, osjetila da nešto mora promijeniti u svom životu, pa je odluka je pala na prehranu. Iako danas kombinira klasičnu i sirovu hranu, sirova čini oko 70 posto njezinog jelovnika.

   

  recepti

   

  - Pošto se bavim poduzetništvom, za što uglavnom treba jako mnogo energije - priča Katarina - odlučila sam stati nekim problemima na kraj, a dodatno me inspirirala knjiga Vadima Zelanda „Transurfing“. U to vrijeme nisam više mogla jesti sirovi luk, krastavce, čak ni sirovu papriku, sve mi je teško padalo… Prvo sam iz prehrane izbacila šećer, slatkiše, mliječne proizvode i kruh, a onda i meso. Izbacila sam juhe i variva i sve kuhano, a danas se moj menu sastoji najviše od svježeg povrća i voća. Nakon nekog vremena izbacila sam i ribu jer sam shvatila da je današnja riba koju kupujemo u dućanima prepuna toksina i da mi više škodi nego koristi. Kilogrami su se topili sami od sebe, bez vježbanja, a u dvije i pol godine izgubila sam 14 kilograma i sada sam na stabilnoj, idealnoj kilaži. No više me od toga fascinirao taj osjećaj lakoće i optimizma koji se najednom pojavio. Upravo prije dvije i pol godina zaključila sam da trebam jesti samo sirovu hranu, no prelazak je bilo polagan, ništa se nije desilo preko noći. Kad sam krenula s promjenama, imala sam dosta celulita koji je također brzo nestajao, zajedno s kilogramima - .

   

  katarina velika

  Katarina Džale

  - No, ubrzo sam shvatila da ako mislim i dalje ići po restoranima, a često ih obilazim tijekom poslovnih sastanaka ili večera, da moram jesti i običnu hranu jer onda krene rasprava o mojoj prehrani kao da je to nešto jako neobično… Zato kad odem u restoran i dan danas naručim kuhanu hranu, klasičan menu, a ponekad pojedem i fast food. Zaključila sam da ako na dnevnoj bazi jedem sirovo, onda tu i tamo nije loše pojesti nešto standardnije. Nimalo mi ne škodi. Naime, ne zazirem ni od kolača. Kad sam u prilici da svi jedu nešto slatko, pojedem i ja, no kad sam krenula s planiranom prehranom, krenula sam ipak jesti kvalitetniju čokoladu, ako je već jedem. Dakle, uzmem onu s recimo 70 posto kakaovca - .

   

  obr vjencanice katarina dzale

  Bajkovite vjenčanice Katarina kreira već godinama...


  - Prije pola godine opet sam počela jesti meso, no ne pripremam ga sama, već uzmem u restoranu ako sam u prilici. Iako, u dvije godine tijekom kojih nisam jela meso, nisam primijetila da mi je oslabila mišićna masa. I shvatila sam da sam kruh zamijenila bananama! Ponekad pojedem kilu banana dnevno. U mojoj je kuhinji blender najzaposlenija stvar, koristim ga i više puta na dan. Imam i malu sjeckalicu, ona je izvrsna za korjenito povrće. Posebno volim peršin s korijenom, ponekad ga ubacim u blender zajedno s bananom i dva decilitra vode. Sad po zimi jedem mnogo zelja, na dan znam pojesti po glavicu salate, obožavam ciklu, mrkvu, kineski kupus, salate, a otkrila sam i neke posebne vrste rotkvica… U salatu ubacim ponekad sjemenke buće i konoplje, plus maslinovo ili bućino ulje. Povrće nabavljam od naših domaćih proizvođača kao što je Eko-Sever, a ima kod nas i dosta bio dućana koje često posjećujem. I tu je, naravno, plac, gdje imam tete za koje znam da imaju dobru robu - .

   

  jabukee

   

  - Nemam klasične obroke, već jedem svaka tri sata, poput bebe. To mi najbolje odgovara jer nema onog osjećaja težine kao kad pojedem nešto klasično u restoranu. A kad odem u kino i uzmem kokice, to mi je kao izlet, no ne škodi mi jer je to jako rijetko pa ne osjetim težinu. Također, iako jedem sjemenke u salati, nemam naviku stalnog grickanja jer mi to ne treba. Ono što dobijem u obroku je sasvim dovoljno. Ova me prehrana totalno preporodila, a i smanjila mi se satnica spavanja, sad mi je šest sati čisto dovoljno, dok mi je prije to bilo premalo. Nekad sam se bavila plesom, a sad opet namjeravam početi s time. Krenut ću na ples na šipki, jedna varijanta S faktora, mislim da će mi baš goditi - .

   

  salata cr

   

  - Nikad se ne bih mogla odreći kave, no pijem ju bez mlijeka i šećera. Ne pijem gazirano, a ako pijem sok u kafiću onda preferiram svježe cijeđeni sok. Naravno, ako nemaju ništa od toga, a ja sam u društvu i moram nešto naručiti radije biram vodu ili ako je neka posebna prilika, onda pijem vino. Imam i omiljeni koktel, Tom Collins, gin i mineralna s limetom. Planiram i novu kuhinju u stanu u koji sam se tek uselila, najvažniji će mi biti ogroman sudoper s dva korita da mogu lakše prati povrće. Sad ću se konačno posvetiti i sirovim kolačima, shvatila sam da ima dosta toga zanimljivog na tom području, pa ću si i nabaviti i neke zanimljive kuharice. Do sada sam više-manje eksperimentirala. No, i to je puno - .

  Foto: prshots, paperchase, dotcom gift shop, British food association