HEALTH_info // priprema za vikend: 3 izvrsna recepta s omiljenim JABUKAMA

    - Zahvaljujući prisutnosti flavonida, fenola i vitamina C jabuka ima jaka antioksidacijska svojstva, a iako nema visoku kalorijsku vrijednost,  kombinacija fruktoze, glukoze i saharoze jamči opskrbu našeg organizma prijeko potrebnom energijom - ističe nutricionistica Jasmina Vrbanec opravdavajući status jabuke kao prave jesenske kraljice voća kad je riječ o zdravlju i ljepoti.

    jabuka dunnes stores

    - Poznato je preko 10 tisuća sorti jabuka koje se međusobno razlikuju po boji, obliku, ukusu, ali i udjelu hranjivih tvari potrebnih ljudskom organizmu. Ako se sirove jabuke kombiniraju s drugom hranom, naročito onom masnim i bogatom bjelančevinama, zadržat će se u želucu i do nekoliko sati, stoga se preporuča konzumiranje jabuka pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Zahvaljujući pektinu, netopivom vlaknu koje bubri u doticaju s vodom, jabuka stvara osjećaj sitosti. Zahvaljujući prisutnosti fruktoze i ostalih šećera zadovoljava potrebu organizma za slatkim, što jabuku čini odličnom dijetalnom namirnicom - ističu u Ekozoni.

    Recept Jabuka s kvinojom

    Energetski doručak jabuka & kvinoja
    •    1 šalica kvinoje
    •    300 ml vode
    •    1 žličica cimeta
    •    ¼ šalice grožđica
    •    1 šalica sojinog mlijeka
    •    1 florina jabuka narezana
    •    ¼ šalice badema

    Stavite navedene sastojke u vašu omiljenu zdjelicu, zalijte ih mlijekom i imate sve što je potrebno za hranjiv i uravnotežen doručak.

     

    Recept Pecene jabuke

    Pečene jabuke
    •    2 šalice sušenih brusnica
    •    1 i pol šalica nasjeckanih lješnjaka
    •    I šalica smeđeg šećera
    •    1 šalica vode
    •    2 čajne žličice cimeta
    •    6 nasjeckanih enterprise jabuka
    Navedene sastojke potrebno je peći 15-20 minuta, ovisno o veličini jabuka, jelo se poslužuje vruće.

     

    Recept strudla od jabuka


    Štrudla od jabuka
    •    1,5 kilogram topaz jabuka
    •    80 g maslaca
    •    80 g grožđica
    •    2 žličice cimeta
    •    1 vrećica vanilin šećera
    Za tijesto:
    •    300 g brašno T550
    •    2 žlice ulja
    •    200 ml mlake vode

    Jabuke je potrebno oguliti i naribati te pomiješati s grožđicama, cimetom i vanilin šećerom; sastojke je potrebno izmiješati dok se ne povežu. Nakon što se nadjev rasporedi potrebno je pažljivo saviti  tijesto, premazati savijače rastopljenim maslacem te peći oko 40 minuta na temepraturi od 200 stupnjeva.

    Jabuka Enterprise cr
    Jabuka Enterprise

     

    Jabuka Florina
    Jabuka Florina

    Jabuka Topaz
    Jabuka Topaz