Gusti sa šlagom i sok od bazge

  Naša poznata food blogerica i začetnica "Malog placa na Tavanu", već popularnih okupljanja na kojima se svakih par tjedana pojave kvalitetni domaći proizvođači prirodne hrane, Jelena Iva Nikolić, predložila nam je piće bez kojeg ne može ovih dana, ali i piće svog djetinjstva. Jedno je, kaže, gusti sok sa šlagom kojeg je pila kao dijete. Recept je jednostavan: dođete u restoran, naručite stari dobri gusti sok i gore šlag. Dobit ćete i slamku kojom ćete zapravo pokušati uloviti šlag, da biste na kraju žicali i žlicu, kojom ovaj sok dobiva novu dimenziju i postaje obrok. - Šlag i vrlo ohlađeni gusti sok fantastični su i kad dolaze solo, no zajedno pružaju super ljetno osvježenje - . To je Jelenin broj jedan.

   

  gustislagGusti sa šlagom / Foto: Maja Danica Pečanić

  starciJelena kao djevojčica s obitelji na odmoru - vrijeme kad je svaki odlazak u restoran završio s istom narudžbom: može gusti sa šlagom?

   

  Broj dva je sok od bazge i limete. - Recept je bakin, a moja je samo sposobnost prisjećanja i povezivanja nabacanih namirnica. Inače, čaj od bazge su koristile naše bake za ljepotu i zdravlje, protiv upala grla, prehlada, gripe. Čaj od bazge potiče rad bubrega, jača imunitet, blagotvorno djeluje na dišne putove (zato ga vole astmatičari) – ističe Jelena - dio za ljepotu usko je povezan sa zdravljem, stoga se čaj od bazge pije i za čišćenje krvi, koje onda kao posljedicu ima blistav ten i cjelokupni reset organizma. Isto tako pije ga se ako ste skloni osipima, ekcemima i drugim neugodnostima na koži koje se mogu pojaviti kao posljedica izlaganja suncu. Umjesto da pijete šumeći kalcij, a vi probajte čaj od bazge – preporučuje.

   

  bazga

  Sok od bazge / Foto: Maja Danica Pečanić

   

  Recept za čaj od bazge za dvije osobe:
  - par cvjetova sušene bazge
  1 limeta
  2 žlice meda
  4 dcl kipuće vode
  led - ako ne želite čekati da se čaj ohladi

  Zagrijte vodu, smjestite bazgu u šalice ili čaše i kad voda uzavrije prelijte je preko suhih cvjetova. E sad, možete pričekati da se sve skupa ohladi pa onda dodavati med i sok limete ili ubaciti kocke leda u čaj kako bi se odmah ohladio. Nakon leda dodajte žlicu meda i malo limete! - Stavite slamke, recite: hvala baka i srknite gutljaj u hladu balkona ili kakvom drugom - hladu. Osvježite se i resetirajte jednim manje ili više zaslađenim, hladnim čajem od bazge i zahvalite svim bakama ovoga svijeta što su neke stvari davno otkrile svojoj djeci koja su ih usput prenijela svojoj djeci i tako u nedogled… – pozdravlja vas Jelena!

   

  jelenaZna što je fino: Jelena Iva Nikolić/ Foto: Sanjin Kaštelan