Čokolada kao izazov, strast i vječna inspiracija

    Njegovo ime je Josef Zotter i slastice su za njega više od hrane: on je od te neodoljive čokoladne smjese, neprikosnovene vladarice naših osjeta, napravio čitav eco-friendly lifestyle, u sklopu imanja i svoje mini tvornice u blizini Graza.

    ChefInSaeckenJosef Zotter među vrećama ekološki uzgojenih zrna kakaa

    Ogromne zelene površine na kojima životinje (među njima su i dvije ljame!) slušaju Bacha, ekološka proizvodnja hrane i pive, kao i „groblje okusa“ (mjestašce ispod drveta sa zakopanim okusima koje više ne proizvode), samo su neke od originalnih značajki tvornice čokolade Zotter, koju okružuje veliko zelenilo, mir i tišina.

    Lama
    Iako sami proizvode i kavu – prže zrna i slažu si eko-coffee, ovo je mjesto zapravo stvoreno kako bi Zotter ostvario svoj san o čokoladi: raznovrsni okusi, dosad neviđene kombinacije okusa i vizualni doživljaj koji uključuje čokoladu upakiranu u papir s dizajnerskim, originalnim i gotovo umjetničkim ilustracijama.

    H AmarettoMarzipanH BitterClassicMousseH ChristMagicH MerryChristmasLabooko Kongo68Labooko Peru70 16vs20hLabooko Schafmilch

    Osim, dakle, što su slastice stvorene po strogim ekološkim načelima, njegove kreacije do uživaoca dolaze sakrivene u neodoljiva pakiranja. Za to je zaslužan njegov dugogodišnji prijatelj, umjetnik Andreas H. Gratze. I dok on crta i izmišlja nove ilustracije, koje se svakih par godina mijenjaju, te imaju neku novu priču ovisno o okusima, Zotter putuje u zemlje u kojima se uzgaja kakao – Venezuelu, Peru, Boliviju, Brazil. Tamo je u vezi s lokalnim uzgajivačima, s kojima radi po pravilima fair-trade trgovine.

    DSC 6393
    Rezultat svih navedenih detalja je uistinu posebna hand-scooped (ručno rađena) čokolada neobičnog okusa i izgleda, poput Choco bee with honey crisps, Goji berries with sesame nougat, Mango & passion fruist grapes, Merry Christmas, Monte limar – french nougat, Labooko 68% Congo, 70% Peru, 80% raw chocolate, Mitzy Blue Carribian dance…, a ako iz želite isprobati, u Hrvatskoj ih u ekskluzivnoj ponudi drže dućani zdrave prehrane Bio&bio (cijene se kreću između 26 i 30 kuna za 70 grama).

     MB SkyOfLove backČokolada iz linije Mitzy Blue

    schoko-theater1
    Tvornica Zotter ujedno je i muzej čokolade, odnosno velika kušaonica kroz koju svakodnevno cirkulira oko stotinjak turista i ljubitelja čokolade, koji osim isprobavanja mogu uživo vidjeti i sam proces izrade. Naime, obilazak se vrši oko same stanice za proizvodnju.

    1
    Imanje krase brojne skulpture poput smješnih fontana (statua na slici gore počne zalijevati cvijeće kad joj se približite)
    i automobil parkiran pod zemlju (slika ispod)

    234