Username *
Password *
Remember Me

Određene biljne vrste pokazuju mehanizme koji na nas djeluju anti-stresno: koje su to i kojim procesima dižu naše raspoloženje? Donosimo 4 vrste koje valja zapamtiti.

mandco 785887 cr
M&Co.


Matičnjak
U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od vrsta odoljena (Valeriana officinalis) i pasiflore (Passiflora incarnata). Katkad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (Zingiber officinale).

mandco 785887 cr
Farmacia.hr

Pasiflora (Passiflora Incarnata)
Njezina velika prednost je da umiruje, ali ne uspavljuje tijekom dana, što je važno za normalno funkcioniranje. Međutim, pomoći će i kod nesanice, što je naknadni učinak opuštenog dana i zdravog umora. Prema EFSA-i (Europska komisija za sigurnost hrane), pasiflora povećava otpornost organizma na stres, omogućuje ugodan san i zdravo spavanje, donosi miran odmor i spavanje, te pomaže smirenju nakon nervoze odnosno stresa.

mandco 785887 cr

Valerijana
Ima jednu od uloga u mehanizmu sedativnog djelovanja, također djelujući na GABA receptore u mozgu. Prema EFSA-i, valerijana pomaže u održavanju normalne kvalitete sna i pridonosi fizičkom i mentalnom oporavku.

mandco 785887 cr

Ginseng – jedna od najpoznatijih adaptogenih biljaka
Učinkovit je kod povećanja radne sposobnosti, a istraživanja su potvrdila i stimulativno antialergijsko djelovanje. Ujedno poboljšava izdržljivost te podiže raspoloženje i pozitivno utječe na opće stanje organizma.

 mandco 785887 crmandco 785887 cr

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location