Username *
Password *
Remember Me

Malo smo umorni? Vrućine, promjene temperature okoline i ostale ljetne radosti mogu nas iscrpiti do mjere da nam se konstantno spava... No, rješenja ima, predlažemo super-nutrijente koji će pojačati snagu našeg organizma, poboljšati imunitet i povesti nas u jedno drugo, energičnije stanje. Ovih 6 namirnica stvarno čini razliku.

 

PA 740579 cr
Debenhams / prshots


MATIČNA MLIJEČ
Koristi se tisućama godina kao jedinstvena prirodna tvar. Proizvod je žlijezda pčela pomoću koje će se iz ličinke razviti matica te za daljnju prehranu matice koja živi i do 50 puta duže. Matična mliječ sastoji se od vitamina C, D, B-kompleksa, E, A, minerale, enzime, aminokiseline, a 3% sastojaka je nepoznato. Izvor je energije i mladosti, podiže raspoloženje, poboljšava koncentracije i tjelesnu izdržljivost. Djeluje antioksidativno, antibakterijski, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i imunološkog sustava. Dolazi u obliku ampula i pastila koje su prilagođene djeci i odraslima.

PA 740579 cr
Foto: Pharmacy to go


GUARANA (lat. Paullinia cupana)
Guarana je uobičajena biljka u Južnoj Americi. Plod je specifičnog izgleda i podsjeća na oko. Od davnina se koristila kao stimulans. Poznato je da su gladijatori prije ulaska u arenu jeli guaranu kako  bi pojačali snagu i izdržali napore borbe. Stimulirajuće djelovanje posljedica je visoke koncentracije kofeina koju posjeduje, čak 4 puta veću od zrna kave. Teobromin i teofilin također djeluju stimulirajuće na centralni živčani sustav. Osim toga sadrži vitamine A, E, B1, B3, kalcij, željezo, fosfor, selen i aminokiseline. Utvrđeno je da 75 mg ekstrakta guarane poboljšava kognitivne funkcije, povećava raspon koncentracije do 6h, otklanja umor nakon mentalnog i fizičkog rada. Upravo je zbog toga studenti i učenici često koriste, zbog brzog energy boosta. Za razliku od kave koja naglo oslobađa kofein, guarana ga oslobađa postepeno i zbog toga je njezin učinak na koncentraciju dugotrajniji. Ipak, ne preporučuje se kontinuirana upotreba suplemenata s guaranom. Zbog koncentracije kofeina može doći do nesanice, razdražljivosti, glavobolje te rasta tlaka. Ne smiju je piti djeca, trudnice, dojilje i osobe sa srčanim bolestima. Također kada uzimate dodatak prehrani na bazi guarane potrebno je izbjegavati upotrebu kave kao dodatnog unosa kofeina kako biste izbjegli prekomjernu ekscitaciju organizma i nuspojave.

 

PA 740579 cr
Debenhams / prshots

 

MACA PRAH
Još jedna biljka kojoj je dom Južna Amerika, točnije Peru. Komercijalno dolazi u prahu zato jer ne uspijeva u svim podnebljima tako da se suši i distribuira u prahu. Maca je odličan adaptogen, smanjuje posljedice i simptome stresa u organizmu, otklanja umor i podiže razinu energije. Vrlina adaptogena je ta da djeluju s ritmom i potrebama organizma prilagođavajući ga situaciji u kojoj se našao. Sadrži vitamine B1, B2, C, E, kalcij, fosfor, magnezij, kalij, željezo, cink i selen. Zbog specifičnog okusa dobro ju je kombinirati uz doručak na primjer pomiješati s pahuljicama, dodati je u smoothie, prirodne sokove…

 

PA 740579 cr

SPIRULINA
Spirulina je vrsta modrozelene alge i kao takva spada u najstarije stanovnike naše planete. Naziv spirulina dobila je zbog svog spiralnog oblika. Modra boja potječe od antioksidanasa, a zelena od biljnog pigmenta klorofila (klorofila a i klorofila b). 65%  sastava alge spada na proteine, gama linolensku kiselinu (GLA), zatim B-kompleks, vitamin A, zeaksantin, željezo, mangan, selen cink, kalij i magnezij. Klorofil je najzanimljiviji sastojak spiruline. Biljke koriste klorofil da bi uhvatile sunčevu energiju za fotosintezu, proces koji omogućava život na Zemlji. Klorofil je veoma sličan hemoglobinu, krvnom pigmentu u našem organizmu koji transportira kisik. Vrlo je potentan antioksidans, procesom kelatizacije uklanja teške metale iz organizma. Ovakva detoksikacija je bitna zato jer akumulirani toksini i povećan aciditet organizma svoje posljedice ostavljaju na krvožilnom i centralnom živčanom sustavu što u najmanju ruku osjećamo kao pad koncentracije, umor i nedostatak energije. Preporučena dnevna doza je 3g (6 tableta) sa čašom vode ili soka, za vrijeme ili između obroka.

 

 PA 740579 cr
Foto: Pharmacy to go

 

ZELENA MAGMA
Zelena magma je zapravo dehidrirani sok mladog lišća ječma. Obiluje vitaminima C, A, K, folnom kiselinom, klorofilom, aminokiselinama i enzimima. Blago je alkalne pH vrijednosti što pomaže u reduciranju posljedica stresa i neadekvatne prehrane koji zakiseljavaju organizam. Bogata je enzimima koji su bitni za probavu, imunološki sustav i detoksikaciju. Lišće ječma sadrži vise od 20 enzima uključujući superoksid dizmutazu. Ovaj enzim svojim katalitičkim djelovanjem štiti stanice od oksidativnog stresa. Oksidativna oštećenja utječu na strukturu i funkciju brojnih bio-molekula što rezultira promjenama u funkciji stanica, tkiva i organa. Ovakva stanja mogu se prevenirati ciljanim uzimanjem zelene hrane, suplemenata bogatih antioksidansima i vitaminima.

 

PA 740579 cr
Foto: Pharmacy to go

CHIA SJEMENKE (lat. Salvia hispanica)
Chia je tradicionalna biljka Južne i Centralne Amerike. Koristili su je drevni Azteci da bi izdržali duga putovanja te suzbili bolove u zglobovima i kostima. Bogata je omega masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima i aminokiselinama. Suplementi bogati omega masnim kiselinama djeluju protuupalno, poboljšavaju strukturu stjenke krvnih žila, cirkulaciju u tkivima, a samim time djeluju na izdržljivost i energiju.
Stručnjaci ih preporučuju i osobama koje su alergične na gluten ili imaju celijakiju, a dobro je znati da chia sjemenke možemo koristiti u brojnim receptima. Kako ih jesti? Ne samo da ih možemo stavljati u kolače, kruh i peciva, već i u smoothie, kao i dodatak u razne salate, umake i glavna jela. Preporučuju se i dijabetičarima jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sistemu, a to će spriječiti nagle promjene nivoa šećera u krvi. Posebno ih cijene sportaši i vegetarijanci, radi visokog udjela važnih minerala i proteina. Jasno je da chia sjemenke mogu uvelike doprinijeti kvaliteti naše svakodnevne prehrane, kao rijetko koja druga namirnica.

 

 PA 740579 cr
Foto: Pharmacy to go

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location