Username *
Password *
Remember Me

Zima je vrijeme kad naš organizam ima povećanu potrebu za tvarima koje će ojačati naš imunitet i održati nas zdravima, upozorava magistra Ana Gjergja Sekulić iz Farmacie, Garden Mall, Zagreb. - No, nije samo zima kriva za oslabljenje našeg imuniteta, već to možemo pripisati i nepravilnoj prehrani, stresu, kroničnoj iscrpljenosti i nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti. Sve to nepovoljno utječe na optimalno funkcioniranje našeg obrambenog sustava. Kako biste ojačali imunitet nudimo pregled deset odabranih dodataka prehrani koji mogu pomoći vašem tijelu da se lakše obrani od brojnih mikroorganizama štetnih za vaše zdravlje - .

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 PHTOGO IMUNITET2

1. Multivitaminski sirupi Floradix - za djecu i odrasle
Iz obitelji sirupa izdvajamo Floradix Epresat, vitaminsku formulu koja uz vitamine A, D, E, B1, B2, niacin i B6, sadrži i ekstrakte mrkve, špinata, pšeničnih klica, naranče, marelice, jabuke i druge biljne ekstrakte. Tekući oblik omogućuje brzu apsorpciju u probavni sustav, a dodatna prednost je i potpuno prirodan proizvod bez dodatka konzervansa, umjetnih aroma i bojila. Proizvod je namijenjen za djecu od 6 godina naviše i odrasle.
Vitaminska formula Floradix Kindervital uz vitamine A, D, E, C i B-kompleks, sadrži i dodatak kalcija. Od biljnih ekstrakata prisutni su ekstrakt mrkve, anisa, koprive, kruške i brojni drugi. Proizvod ne sadrži konzervanse, umjetne arome i bojila, a namijenjen djeci od 1 godine života naviše i odrasle.

PHTOGO IMUNITET22

2. Dietpharm super naranča - super zdravi napitak
Praktičan proizvod u obliku praška za pripremu osvježavajućeg napitka aktivirat će imunološke stanice i zaštiti ih od negativnog djelovanja slobodnih radikala zahvaljujući sadržaju od 800 mg vitamina C i 12,5 mg cinka. Formula sadrži i ekstrakte šipka i acerole koji su snažni antioksidansi, te 200 mg echinacee koja dodatno djeluje na aktivaciju imuniteta. Dnevna doza za odrasle je jedna vrećica u 150 ml vode, a može se koristiti i za djecu stariju od godine dana, uz korekciju doze.

PHTOGO IMUNITET1

3. Aronija – čudo od biljke
Aronia melanocarpa poznata je biljka hladnijih klimatskih podneblja, raste u istočnoj Europi i Rusiji zbog čega ju često nazivaju i sibirska aronija. Dio biljke najbogatiji nutrijentima je plod iz kojeg se procesom hladnog tiještenja dobiva sok, odnosno koncentrat aktivnih sastojaka.
Aronija sadrži bioflavonoide, polifenole, sve esencijalne aminokiseline, minerale: kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, bakar, mangan, jod; vitamine P, B2, B6, B9, γ-linolensku kiselinu, folnu i elaginsku kiselinu. Zbog takvog sastava sok aronije je izuzetno jak antioksidans i zaštitnik našeg organizma. Uz pravilno doziranje, proizvod mogu koristiti i djeca i odrasli.

PHTOGO IMUN41

4. Med za jačanje imuniteta
Med je proizvod pčela medarica, iznimno bogat vitaminima, mineralima, enzimima i cvjetnim prahom. Zahvaljujući specifičnom osmotskom tlaku, visokoj koncentraciji šećera, specifičnoj razini kiselosti i velikoj količini polifenola predstavlja jedan od prvih prirodnih pomagača za kojim se poseže kad su u pitanju bakterijske infekcije. No, med može biti i obogaćen dodatnim tvarima kako bi bio još efikasniji u jačanju imuniteta, stoga izdvajamo Farmacia med za imunitet koji uz livadni med i cvjetni prah sadrži i matičnu mliječ.

PHTOGO IMUNITET6

Na jačanje imuniteta također će djelovati i Farmacia livadni med s propolisom, i cvjetnim prahom. Farmacia med mogu koristiti djeca od prve godine života naviše i odrasli. No, oprez je potreban kod osoba koje boluju od peludnih alergija.

 

PHTOGO IMUN17

5. Matična mliječ - antibakterijsko i antioksidativno djelovanje
Još jedan vrijedan proizvod pčela jest matična mliječ jer ima visoku nutritivnu vrijednost, bogata je mineralima, vitaminima, posebice vitaminima B - kompleksa, esencijalnim aminokiselina i enzimima. Uz navedene sastojke matična mliječ sadrži i jednu specifičnu nezasićenu masnu kiselinu, 10-hidroksidec-2-enska kiselinu (10-HDA), kojoj se pripisuje antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.

PHTOGO IMUN14

Dostupni proizvodi matične mliječi mogu se naći u obliku tekućih pripravaka (ampule i sirupi) ili u obliku liofilizirane matične mliječi, kao prašak, kapsule ili tablete. Tekući pripravci sadrže svježu matičnu mliječ, gdje doza za odrasle može varirati od 500 do 1500 mg dnevno, ovisno o tome uzima li se preventivno ili terapijski. Doze za djecu iznose do 500 mg dnevno. Kod liofilizirane matične mliječi doze su nešto niže, obzirom da se radi o koncentriranim pripravcima. Uobičajena doza za odrasle može varirati od 200 do 1000 mg dnevno. Važno je napomenuti kako je matičnu mliječ najbolje uzimati odvojeno od obroka (sat vremena prije ili nakon jela), otapanjem u ustima ili pod jezikom. Na taj način osigurava se najbrža apsorpcija.

 

PHTOGO IMUNITET12

6. Propolis – snažna podrška jačanju organizma
Vrijedne pčele medarice podarile su nam još jedan proizvod koji služi kao snažna podrška našem imunitetu: propolis, smolasta tvar koju prikupljaju s određenih dijelova biljaka, miješaju s enzimima iz žlijezda slinovnica, te koriste za zaštitu i popravak svojih košnica. Propolis sadrži oko 200 različitih sastojaka, od kojih su najzastupljeniji vosak, smola, eterična ulja, polen i različiti fenolni spojevi od kojih su najznačajniji flavonoidi. Djelovanja propolisa na ljudsko tijelo su brojna, no, ono zbog čega ga najčešće upotrebljavamo jest antivirusno, protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Propolis nam je dostupan u različitim oblicima, kao alkoholne i vodene otopine, kapsule i pastile. Važno je napomenuti kako alkoholne otopine sadrže veći udio flavonoida čime je njihovo antibakterijsko djelovanje izraženije. No, takvi oblici nisu primjereni za djecu, trudnice i pojedine bolesnike. Za propolis je važno da bude pročišćen i da iz njega budu uklonjene sve balastne tvari, stoga uvijek izaberite propolis provjerenih proizvođača.

PHTOGO IMUN2

7. Beta glukan – čist ili u kombinaciji s vitaminima
Beta glukan, polisaharid dobiven izolacijom iz stjenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih gljiva (shitake, maitake) i žitarica poput ječma i zobi, jedan od najpopularnijih proizvoda za podizanje imuniteta u posljednjih nekoliko godina. Molekule glukoze povezane su sa specifičnom β-1,3-glikozidnom vezom, za koju se smatra da je jedna od najvažnijih faktora za djelovanje beta glukana. Osim navedenih veza, beta glukani kvasca i gljiva sadrže još i β-1,6-veze, a beta glukani žitarica β-1,4-veze. Obzirom da se ova dva oblika smatraju neaktivnima, kvaliteta proizvoda određuje su upravo pročišćenošću beta glukana, odnosno količini sadržaja beta glukana sa β-1,3-glikozidnom vezom.

PHTOGO IMUN1

Djelovanje beta glukana na imunološki sustav ističe se aktivacijom imunoloških stanica poput makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica. Zbog toga se smatra djelotvornim za različite oblike infekcija (bakterijske, virusne i gljivične), te kao potporna terapija onkološkim bolesnicima. Na tržištu su dostupni brojni proizvodi, kako čisti beta glukani, tako i kombinacije s raznim vitaminima. Za odrasle tu su kapsule i tablete (Dietpharm beta glukan, Solgar beta glukan...), dok za djecu postoje ukusni sirupi (Imunoglukan, Imunosal). Preventivna doza beta glukana iznosi 2-4 mg/kg, dok terapijske doze mogu biti znatno veće.

PHTOGO IMUNITET4

8. Echinacea – jedna od najstarijih biljaka za imunitet
Biljne vrsta roda Echinacea vjerojatno su neke od najstarijih koje su se upotrebljavale u svrhu olakšavanja simptoma prehlade i drugih virusnih oboljenja. Primjena ove biljke datira još iz doba Indijanaca, a danas ju uvrštavamo među imunomodulatorne biljke s najviše provedenih kliničkih studija. Njezino djelovanje temelji se na aktivaciji imunoloških stanica, te na ometanju razmnožavanja virusnih stanica. Na taj način primjena echinacee može smanjiti mogućnost obolijevanja od virusnih bolesti, ali i kod već postojećih bolesti smanjiti intenzitet i vrijeme trajanja simptoma. Dolaze u obliku tableta, kapsula, alkoholnih i glicerolnih ekstrakata, te su primjereni za upotrebu kod odraslih i djece.

PHTOGO IMUNITET7

Važno je naglasiti da je uvijek bolje izabrati proizvod pripravljen od svježe biljke, jer kao takav sadrži trostruko više aktivnih sastojaka. Isto tako treba izabrati ekstrakte vrsti Echinacea purpurea ili Echinacea pallida, obzirom da se jedino oni smatraju djelotvornima. Iako kod dugotrajne primjene nisu zabilježeni nikakvi negativni učinci, smatra se upotreba preparata na bazi echinacee ne bi trebala biti duža od 8 tjedana. No, ovi se pripravci ne preporučuju osobama alergičnima na biljke porodice Asteraceae, niti osobama koje boluju od autoimunih bolesti.  

PHTOGO IMUN32


9. Probiotici – za uravnoteženu crijevnu mokrofloru
Zasigurno ste čuli za izreku - zdravlje započinje u crijevima - koja je opravdana zato što su sluznica crijeva i probavni trakt iznimno važan imunološkog sustava. Naime, našu crijevnu sluznicu naseljavaju različiti sojevi bakterija koje dijelimo na tzv. dobre i loše bakterije. Nesrazmjer u količini tih bakterija i povećana količina loših bakterija može dovesti do disbioze, odnosno narušene crijevne mikroflore. Takva stanja mogu imati negativan učinak na naše tijelo i često ih možemo uočiti kod raznih bolesti.

PHTOGO IMUN12

Povoljno djelovanje probiotika na imunološki sustav uočeno je na nekoliko razina:
- probiotici potiču stvaranje mliječne kiseline u crijevima, čime se snižava pH, te takvo okruženje postaje nepovoljno za rast ‘’loših’’ bakterija,
- pomažu nam pri održavanju integriteta crijevne sluznice, čime se onemogućuje prolaz štetnih tvari u organizam,
- aktiviraju imunološke stanice putem specifičnih receptora čime se postiže regulacija pro- i anti-upalnih signalnih molekula.
Bakterijskih vrsta koje djeluju povoljno na imunološki sustav je mnogo, no možemo izdvojiti neke: Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus casei.
Konzumacija probiotika moguća je kroz duži vremenski period i mogu se primjenjivati kroz cijelu sezonu gripe i prehlade. Također, proizvodi se mogu koristiti za odrasle, djecu, pa čak i dojenčad. Koliko je mnogo bakterijskih vrsta, toliko je mnogo i proizvoda, stoga se pri odabiru posavjetujte sa svojim ljekarnikom kako biste odabrali optimalan proizvod.

PHTOGO IMUN3


10. Vitamin D – vitamin zdravih kostiju i jakog imuniteta
Vitamin D najpoznatiji je kao podrška zdravim kostima, no posljednjih nekoliko godina sve je više prepoznat kao važan imunomodulator. Pripadnik je skupine vitamina topivih u mastima. Kako utječe na rast i razvoj imunoloških stanica, može stimulirati oslabljeni organizam i ublažiti pretjerane imunološke reakcije čime postaje pomoć kod autoimunih bolesti. U hrani je prisutan u malim količinama, no organizam ga samostalno može sintetizirati izlaganjem kože suncu. Dobar status vitamina D može tijelu osigurati izlaganje suncu kroz 15 minuta dva do tri puta tjedno. Kako u našim krajevima zimski mjesecima ne obiluju sa mnogo sunčanih dana, dopuna vitaminom D itekako je  poželjna. Dostupan je u kapsulama (npr. Solgar vitamin D) i tekućem obliku (Pileje D-biane). Preporučeni preventivni dnevni unos za odrasle može varirati od 200 – 2000 IU dnevno, ovisno o namjeni, dok terapijske doze mogu biti znatno veće. Doze za djecu korigiraju ovisno o dobi i potrebama.

PHTOGO IMUNITET23PHTOGO IMUNITET3PHTOGO IMUNITET8PHTOGO IMUNITET11PHTOGO IMUNITET14PHTOGO IMUN4PHTOGO IMUN5PHTOGO IMUN54PHTOGO IMUN65