Username *
Password *
Remember Me

Nakon prvog dijela izuzetno popularne teme o zdravom mršavljenju i problemima s pretilošću magistra Božena Obradović (Farmacia, Ilica 11, Zagreb) donosi nastavak i tvrdi: - na tržištu postoji cijeli niz preparata koji utječu na redukciju tjelesne težine, s različitom strategijom djelovanja. Svaki od njih, osim na tjelesnu težinu, utječu i na prevenciju razvoja metaboličkog sindroma (metabolički poremećaji koji definiraju pretilost) - . Neke od njih konzumiramo gotovo svaki dan, na primjer kavu i zeleni čaj. Osim toga, tu je i nezaobilazno kretanje.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO MRSAVLJENJE5

Jedna od strategija mršavljenja je postizanje energetske ravnoteže, pri čemu su od pomoći preparati koji omogućuju redukciju unosa kalorija iz hrane i ubrzanje metabolizma.

Zeleni čaj za liječenje pretilosti
Zeleni čaj klinički je najispitivanija biljka u liječenju pretilosti. Ekstrakt sadrži katehine (epigalokatehin galat) i kofein, no ovisno o izvoru i sorti čaja, sadržaj kofeina može znatno varirati. Zelena kava ima visok udio klorogenične kiseline, crna kava ima nizak udio iste dok je za udio kofeina obrnuti slučaj. Katehini i kofein stimuliraju termogenezu, povećavaju metabolizam i oksidaciju masti, tako da je djelovanje zelenog čaja posljedica sinergijskog učinka na više ciljnih molekula u organizmu. Analizom kliničkih studija pokazalo se da se unosom zelenog čaja statistički značajno smanjuje težina te drugi parametri pretilosti (BMI, opseg struka, omjer opsega struka i bokova), te kako je uzimanje kofeina uz zeleni čaj pozitivan faktor, no taj pozitivan faktor djelovanja kofeina ne raste s pojačanjem doze kofeina. Ove analize trebale bi potaknuti ljude da u svoje kure mršavljenja uključe i zeleni čaj, premda bez uključenja drugih postupaka, zeleni čaj će imati skroman utjecaj na sam tijek mršavljenja. (Specchiasol Caffe Verde, Spring Green coffee, Hug your life green coffee).

PHTOGO MRSAVLJENJE12

Kofein za mršavljenje
Kofein je prirodni spoj (metil-ksantin) koji se nalazi u crnom i zelenom čaju, te kavi. On dolazi kao pročišćena supstancija u mnogim preparatima za mršavljenje, ali i u kremama protiv celulita. Kako je u našim krajevima konzumiranje kave uobičajen ritual mnogih, treba biti oprezan s uzimanjem ovih preparata ukoliko pijemo puno kave, jer premašivanje doze kofeina može izazvati nervozu, rast krvnog tlaka, lupanje srca i nesanicu.

PHTOGO MRSAVLJENJE7

Ekstrakt crvene papričice
Ekstrakt crvene papričice sadrži spoj naziva kapsaicin koji se također smatra odgovornim za učinak mršavljenja. Što je papričica ljuća, više kapsaicina sadrži. Kapsaicin iz papričica djeluje na način da povećava energetsku potrošnju i razgradnju masti te smanjuje apetit. Nekoliko je studija pokazalo kako se unosom ljutih papričica može povećati potrošnja energije za oko 50 kalorija, što možda na prvi pogled nije značajno, ali u kombinaciji  s nekim drugim navikama može olakšati mršavljenje (Capsiplex).

PHTOGO MRSAVLJENJE34

Tajna crnog papra
Tajna crnog papra, koji je često prisutan uz druge aktivne komponente u dodacima prehrani za mršavljenje, leži u njegovom sastojku piperinu – alkaloidu koji utječe na bio-raspoloživost ostalih aktivnih tvari i ima protuupalno djelovanje.

L-karnitin povećava korištenje masti kao izvora energije
Kao jedan od najpoznatijih dodataka prehrani koji se koristi u svrhu smanjenja tjelesne mase ističe se L-karnitin: u tijelu omogućuje transport dugolančanih masnih kiselina koje sagorijevaju u stanicama proizvodeći energiju. L-karnitin na taj način povećava korištenje masti kao izvora energije. To sprječava stvaranje masti, posebno u srčanom mišiću, jetri i skeletnim mišićima. Ako program mršavljenja, uz plan prehrane, uključuje i tjelesnu aktivnost, L-karnitin postaje jedan od prvih izbora za učinkovitije mršavljenje (Solgar L-carnitin, Multipower L-carnitin liquid, Twinlab mega L-carnitin, Almagea l-carnitin).
Uzimanje L-karnitina u obliku dodatka prehrani bez aerobne tjelesne aktivnosti ne daje rezultate, pa je njegovo samostalno uzimanje, bez kvalitetnog programa vježbanja, beskorisno!

PHTOGO MRSAVLJENJE25

Krom pikolinat - jedan od najpoznatijih mineralnih pripravaka koji pomažu u dijabetesu tip II
Krom pikolinat je kofaktor inzulinu. Krom pomaže aktivaciji inzulinskog receptora, ali u smislu pretilosti djeluje samo na jedan od faktora u pretilosti, a to je inzulinska rezistencija. Stoga je njegov učinak relativno limitiran, no u slučajevima pretilosti gdje postoji jasan pokazatelj problema metabolizma glukoze, može biti dobrodošao dodatak u prehrani.

PHTOGO MRSAVLJENJE21

Povećanje mišićne mase za bolju regulaciju težine
Još jedan mehanizam kojim se omogućuje regulacija tjelesne težine je smanjenje masnog tkiva u korist povećanja mišićne mase. U tom je kontekstu iznimno važan anabolički učinak inzulina, hormona koji ima sposobnost hraniti tkiva na način da im povećava masu sa ciljem skladištenja viška energije, ovisno o makronutrijentu koji potiče izlučivanja inzulina: ugljikohidratima, proteinima i aminokiselinama ili njihovom kombinacijom s ili bez prisutnosti masnoća. Pokazalo se da u prisutnosti aminokiselina inzulin potiče lipolizu i ima anabolički učinak na mišićnu masu (potiče njegovu izgradnju). Na temelju te teze, osmišljen je novi preparat - kombinacija esencijalnih, pročišćenih aminokiselina u dnevnim dozama koji utječu na stimulaciju izlučivanja inzulina u pravom smjeru (Specchiasol Amino W.H.O), bez stvaranja nuspojava, za razliku od dijetnih režima (hiperproteinske dijete) koje se znaju provoditi s istim ciljem.

PHTOGO MRSAVLJENJE53

Važnost zdrave prehrane i tjelovježbe
Ovo su ključne strategije za postizanjem optimalne tjelesne težine. Naime, umjerenom tjelesnom aktivnošću i hidratacijom organizma potpomaže se gubitak kilograma, jer se tako povećava potrošnja energije. Tjelesnom aktivnošću dolazi do gubitka suvišne masti koja se u obliku adipoznog tkiva nakuplja u tijelu, a pritom ne dolazi do gubitka mišićne mase, budući da je ona aktivna i tonizirana.

PHTOGO MRSAVLJENJE2

Što je dijeta bez tjelesne aktivnosti?
Bez prakticiranja redovite tjelesne aktivnosti prilikom mršavljenja (pa barem brzo hodanje!), uz rezerve ugljikohidrata i masti, gube se i proteini skeletne muskulature. Kao rezultat takvog gubitka na težini dolazi do opuštanja mišića.

Osjećaj gladi umjesto žeđi može biti i dehidracija!
Kad osjetite glad, popijte prvo malo vode: ljudi se često nesvjesno dovode do dehidracije koju tada zamijene za glad, pa umjesto da piju - jedu. Europske smjernice, malo više od američkih, preporučuju 1,7 litre vode na dan za muškarce i 1,4 litre za žene. Dovoljno tekućine može pomoći u poboljšanju koncentracije i u smanjenju stresa. Litra vode na dan povezuje se i s boljom tjelesnom težinom i skidanjem masnih naslaga, za razliku od konzumiranja iste količine neke druge tekućine.

PHTOGO MRSAVLJENJE22

Namirnice za mršavljenje
Namirnice koje mogu biti od velike pomoći pri mršavljenju su:
- mrkva (svježa ili u obliku soka),
- radič,
- maslačak i cikorija - sadrže bioflavonoide, gorke tvari koje stimuliraju sve sustave za izlučivanje i detoksikaciju
- jagoda - čisti organizam djelujući na jetru i bubrege, dobra za zdravlje kože
- patlidžan - stimulira stvaranje žuči
- šljiva - svježa i zrela, a ne sušena,
- rotkvice - svježe ili u obliku soka,
- začini - crvena paprika, muškatni oraščić, cimet, đumbir, senf i ružmarin
- čaj i kava - dvije šalice na dan. Kofeinom i taninom (čaj) djeluju na razgradnju rezervnih tvari i na stimulaciju lipolize.

PHTOGO MRSAVLJENJE52

Preparati za svakodnevnu uporabu koji olakšavaju održavanje idealne težine ili pomažu u procesu mršavljenja

Ponekad je zbog svakodnevnog ritma teško uskladiti prehrambene potrebe i stil života. Stoga nam pomažu preparati koji dolaze u formi vrećica i mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine, održavanju normalne crijevne funkcije i zadovoljiti potrebu za vitaminima i mineralima (Dietpharm Super smoothie, Dietpharm Super šljiva).
Za postizanje željenih rezultata i prije donošenja odluke o strategiji i dodacima prehrani koji će vas dovesti do cilja, za početak je najvažnija volja.

PHTOGO MRSAVLJENJE24

 

PHTOGO MRSAVLJENJE33

 

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location