Username *
Password *
Remember Me

- Odavno smo svjesni da prekomjerna tjelesna težina predstavlja veći zdravstveni, u odnosu na estetski problem, no zabrinjava činjenica da prekomjerna tjelesna težina poprima epidemijske razmjere - upozorava magistra Božena Obradović iz Farmacie, Ilica 11, Zagreb i dodaje: - danas, kada su nam informacije o štetnosti viška kilograma dostupnije nego ikad, zapanjuje izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o podacima iz 2014. godine koji navodi da je u svijetu 1.9 milijardi odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom, od kojih je čak 600 milijuna pretilo - .

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO MRSAVLJENJE4

Što je to BMI iliti indeks tjelesne mase?
Najpopularnija metoda određivanja stupnja debljine, prihvaćena svuda u svijetu, je Body Mass Index odnosno indeks tjelesne mase koji prvenstveno ovisi o spolu i dobi. Izračunava se tako da se broj kilograma podijeli s visinom u metrima na kvadrat.

Koji je optimalan BMI?
Smatra se zdravim sve unutar 18,5 do 24,9 kg/m2, prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo. To vrijedi za oba spola.

Koji su sve parametri za određivanje poremećaja tjelesne težine?
Indeks tjelesne mase neophodan je za procjenu zdravstvenih rizika debljine i jedan od parametara određivanja poremećaja tjelesne težine. Osim indeksa tjelesne mase koriste se i vrijednosti opsega struka, opsega bokova (cm) ili njihov omjer.
Kako bi se razlikovala vrsta debljine, uveden je termin WHR iliti Waist to Hip Ratio, odnos struk-bokovi, indeks koji omogućava procjenu distribucije masnog tkiva na području abdomena i bokova.

PHTOGO MRSAVLJENJE33

Kako izračunati iliti Waist to Hip Ratio?
WHR = obujam struka (cm) / obujam bokova (cm).

Normalne vrijednosti dobivene primjenom ove formule su manje od 1 za muškarce i manje od 0,85 za žene. WHR je posebno važan kod pacijenta s kardiovaskularnim i mišićno-koštanim bolestima, šećernom bolešću i kod nekih vrsta karcinoma, kod kojih je jako važna regulacija tjelesne težine.

Pretilost = stalna upala
Trenutna saznanja koja povezuju pretilost s metaboličkim poremećajima, dijabetesom tipa II, kardiovaskularnim i mišićno-koštanim poremećajima, opisuju pretilost kao stanje trajno prisutne upale slabog intenziteta. To stanje nereguliranog upalnog odgovora izaziva poremećaje i oštećenja na raznim mjestima u tijelu i dovodi do neravnoteže organizma odgovorne za simptome pretilosti.

PHTOGO MRSAVLJENJE23

Što je to metabolički sindrom?
Kronična upala slabog intenziteta i poremećen metabolizam masti s vremenom dovode do inzulinske otpornosti, poremećaja osjetljivosti periferije na glukozu, poremećaja razina masti u krvi te povećanja krvnog tlaka. Skup ovih simptoma objedinjuje se terminom metabolički sindrom, a osnova je razvoja dijabetesa tipa II, kardiovaskularnih i inih sindroma povezanih uz pretilost.

Porast šećera u krvi kao posljedica pretilosti - pojava dijabetesa tipa 2
Jedna od najvažnijih posljedica pretilosti je inzulinska rezistencija, odnosno slabiji odgovor stanica tkiva na inzulin koji kontrolira razinu šećera u krvi. Inzulina ima, ali je nedjelotvoran pa glukoza ne ulazi u stanice, što rezultira njenim porastom u krvi. Kao odgovor na porast šećera u krvi raste i razina inzulina; stvara se začarani krug koji prije ili kasnije dovodi do iscrpljenja stanice gušterače na lučenje inzulina, odnosno nastaje dijabetes tip II.

PHTOGO MRSAVLJENJE11

Mogućnost nastanka hipertenzije, srčanog i moždanog udara
Povišena razina glukoze koja sama po sebi djeluje toksično na stanice svih tkiva, osobito endotela (stjenke) krvnih žila, kao i povišena razina inzulina, zajedno s drugim nepovoljnim čimbenicima kao što su poremećene masnoće i upalni citokini iz masnog tkiva dovode do ubrzanja nastanka ateroskleroze krvožilnog sustava, odnosno kasnije do mogućnosti nastanka hipertenzije, srčanog i moždanog udara.

Što je to GI iliti glikemijski indeks?
Glikemijski indeks (GI) je sustav rangiranja hrane prema njenom utjecaju na razinu glukoze u krvi. Ovaj indeks, dakle, pokazuje hoće li određena hrana podići razinu šećera dramatično, umjereno ili lagano. Iz tog je razloga GI također jedan od načina putem kojeg se može utjecati na tjelesnu težinu.

Rangiranje namirnica prema GI
- 1-50 niski GI,
- od 50-75 umjeren GI,
- od 75-100 visoki GI.
Upravo je glikemijski indeks razlog zašto se od namirnica istih kalorijskih vrijednosti deblja, ili ne deblja.

PHTOGO MRSAVLJENJE3

Kako smanjiti GI ugljikohidrata?
Patentiranim postupkom se iz ploda bijelog graha dobiva se inhibitor enzima alfa-amilaze, zaduženog za probavu škroba, pri čemu se značajno smanjuje glikemijski indeks ugljikohidrata. Iz tog je razloga suhi ekstrakt bijelog graha idealan izbor za one koji konzumiraju puno namirnica bogatih škrobom (preporuka: Esi kalory emergency 1000, Esi kalory emergency diur). Kliničke studije pokazuju da beta glukani mogu značajno smanjiti GI ugljikohidrata koji se istovremeno unose u jednom obroku. Svojstvo beta glukana kao vlakna omogućava kontrolu sitosti inibicijom djelovanja grelina, hormona koji kontrolira osjećaj gladi.
Pojedini preparati objedinjuju navedene aktivne komponentne koji sinergijskim učinkom različitih mehanizama djelovanja daju izvrsne rezultate. (preporuka: Solgar Thermogenic complex, Specchiasol Pesobalance, Sensilab Slim cut fat burner, Spring CLA).

PHTOGO MRSAVLJENJE15

Stres i premalo sna utječu na povećanje tjelesne težine
Tijekom stresne situacije u krv ulazi velika količina kortizola. On stvara inzulinsku rezistenciju koja uzrokuje debljanje, jer se šećer i ugljikohidrati iz hrane ne sagorijevaju nego se spremaju u masne stanice. Posljedica toga je taloženje sala u području struka i bokova. U takvoj situaciji ne pomaže samo izbacivanje šećera i nezdravih ugljikohidrata iz prehrane. Najvažnije  je smanjiti stres koji izaziva višak kortizola a potom i inzulinsku rezistenciju. Premalo sna povećava prizvodnju hormona grelina, a veće razine tog hormona smanjuje potrošnju energije, povećavaju osjećaj gladi, pa time i unos hrane.


Tema se nastavlja sljedeći utorak, 19. siječnja 2015.

PHTOGO MRSAVLJENJE1

 

PHTOGO MRSAVLJENJE35

 

PHTOGO MRSAVLJENJE24

 

PHTOGO MRSAVLJENJE53

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location