Username *
Password *
Remember Me

Deveti dani istarskih šparoga najavljeni su danas u zagrebačkom Matisu: u gastro manifestaciji sudjeluje 27 restorana i konoba Sjeverozapadne Istre. Šparoga su u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe Sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparoga, uz obvezne juhe i fritaje, jede i s bijelom ribom, škampima, sirom, njokima i tjesteninom, ali i s biftekom i pancetom te pretvara u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.

Dani istarskih sparuga foto2 cr


Do šparoge nije lako doći jer raste na slabije vidljivim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. No, trud uložen u potragu i branje svakako se isplati, jer je ona je poznata kao čuvar zdravlja i iznimno  hranjiva namirnica, bogata vitaminom E važnim za prokrvljenost, zbog čega je pučka tradicija smatra i afrodizijakom. Tradicija pripremanja šparoge na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva. - Mogućnosti su sa šparogom uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovima uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo – istaknuo je chef Mate Kijo Jelovac iz konobe Pjero iz Buja.

Hrvoje Krnjevic Zoran Gregorovic Mate Kijo Jelovac Sanda Bravar cr
Hrvoje Krnjević, Zoran Gregorović, Mate Kijo Jelovac i Sanda Bravar


Na današnjem predstavljanju manifestiacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle, Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz Buja i Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga.

U devetim Danima istarskih šparuga sudjeluju: u Brtonigli Astarea i Primizia by San Rocco; u Bujama Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio; u Novigradu Lungomare i San Bendetto; u Momjanu Stari podrum; u Savudriji Porto Salvore i Vila Rosetta Restoran Maruzza; u Umagu Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala; u Zambratiji Villa Vilola.

Dani istarskih sparuga foto3 cr

 

Komentari (1)

  1. Ermossa

Volim šparoge no nažalost ne konzumiram ih dovoljno cesto da bih stvarno osjetila njihove blagodati za organizam... :/

  Attachment
 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.