Username *
Password *
Remember Me

Na trodnevnim događanjima o makrobiotici koja će se održati od 22. do 25. svibnja 2014. u Ilici 11 u Zagrebu posjetitelji mogu poslušati interesantna predavanja i sudjelovati na radionicama podijeljenima u tri segmenta: prehrana, disanje i komunikacija - moćni alati za kvalitetnije življenje. Moguće je sudjelovati na svim programima po cijeni od 150 kn ili odabrati pojedinačna događanja za 70 kuna dnevno. Iz programa izdvajamo radionicu Zlatka Pejića: Disanje - životno važna vještina i trosatni program Prehrana - najbolje od Makrobiotike kojeg vodi Jadranka Boban Pejić.
Cijeli program možete pogledati ovdje. Obavezno je prijaviti dolazak putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 01/4847 119.

 

hotelchocolat
Foto: Hotel Chocolat / prshots


Sama riječ makrobiotika dolazi od grčkih riječi makro (velik) te bios (život), što je pokušaj sugeriranja kako vlastiti život možemo proživjeti kvalitetno i radosno ukoliko živimo u skladu s prirodom. Pojam i korištenje ovog pojma datira od davnina (koristili su je i grčki filozofi), u literaturi se nalazi i kod  osobnog liječnika njemačkog pjesnika Goethea, dr. Hufelanda, a šire zanimanje i popularnost dobiva šezdesetih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući japanskim predavačima i autorima među kojima su George Oshawa te njegov učenik Michio Kushi, najpoznatiji.

 

Dani-makrobiotike

Prema makrobiotičkim načelima prehrana osoba u umjerenom klimatskom području trebala bi se sastojati od:
 
30 do 60% žitarica i njihovih proizvoda
20 do 40% povrća
10 do 20% mahunarki I njihovih proizvoda
10 % čine voće, sjemenke, orašasti plodovi, alge, riba i plodovi mora, začini itd.
 
Pri ovakvom kombiniranju prehrane, žitarice i povrće su komplementarne skupine - pri konzumiranju žitarica dobro je imati jelo od povrća i obrnuto jer je to važno i za održanje ravnoteže lužnatog i kiselog u organizmu.