Username *
Password *
Remember Me

Uz kavicu je danas u jednom od ZET-ovih tramvaja poslužena i poezija - posjetitelji su mogli slušati i čitati inspirativne stihove s papirića koji su visjeli na balonima prepoznatljive crvene boje. Uz to su pijuckali kavicu, tu crnu tekućinu zaslužnu za duge noći brojnih pisaca koji su upravo uz svoju omiljenu šalicu punu do vrha slagali riječi u rečenice koje žive i danas. Nije poezija slučajno u priči o kavi Julius Meinl - ovaj simpatičan brend koji prodaje finu kavu pjesnike inspirira još od 1962. - da, to im je slogan.

 

julius meinl1 


Stihove s početka priče potpisali su umjetnici Antun Branko Šimić, Tin Ujević, Vesna Parun, Boris Maruna, Vlado Gotovac, Dora Pfanova, Diana Burazer, Sanja Pilić, Miroslav Kirin, Lidija Bajuk, Ana Brnardić, Nikica Petrak, Zvonimir Mrkonjić, Davor Šalat, Kemal Mujičić Artnam, Neva G. Mihalić, Tomislav Domović, Sanja Lovrenčić, Miroslav Mićanović, Delimir Rešicki, Maja Klarić, Tatjana Gromača, Dražen Katunarić, Tomica Bajsić, Božica Jelušić i Drago Štambuk.

Upravo su njihovi stihovi visjeli s balona, kao s veselih oblačića, a ekipa je uživala u druženju bez obavezne tramvajske karte. No, kava je bila must-have. Pjesmu na stranu, kava Julius Meinl dio je brenda koji ističe veze između umjetnosti i ispijanja kave, čija je pozicija u društvu posebna na svoj specifičan način. Činjenica je da brojni pjesnici u potrazi za inspiracijom i muzama zasigurno ne mogu zamisliti boljeg partnera od omiljenog crnog napitka.

 antonija
Voditeljica Antonija Blaće i direktor Julius Meinl Hrvatska Luigi Simonetta (lijevo)


- Vjerujemo kako Julius Meinl Poetry projekt može donijeti neke nove ideje, pokrenuti nove trendove i osvježiti svakodnevicu, koristeći poeziju u svakodnevnom životu. Mi za sebe volimo reći: We are actually not in coffee business, we are in poetry business! -  izjavio je direktor Julius Meinl Hrvatska Luigi Simonetta.

Danas u Hrvatskoj postoji oko stotinjak autora kojima je poezija glavna književna forma, a godišnje se u Hrvatskoj objavi 15 knjiga poezije uglavnom renomiranih hrvatskih književnika. Cilj projekta je inspirirati ljude da pišu poeziju, da stvaraju novi svijet i da svojim stihovima otkrivaju neke nove ideologije i životne vrijednosti.

 

julius meinl2

julius meinl3

julius meinl4

 

Komentari (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Hvala Juliusu Meinlu, ZET-u i svima koji su organizirali ovo druženje, ali na papirićima su stihovi poznatih pjesnika, a svi ostali vrlo teško dolaze do svoje knjige i do čitatelja. Problem je što knjižare ne kupuju zbirke pjesama nepoznatih...

Hvala Juliusu Meinlu, ZET-u i svima koji su organizirali ovo druženje, ali na papirićima su stihovi poznatih pjesnika, a svi ostali vrlo teško dolaze do svoje knjige i do čitatelja. Problem je što knjižare ne kupuju zbirke pjesama nepoznatih autora pa ih izdavači ne objavljuju. Ako to i učine, troškove snosi autor, koji zatim mora sam promovirati svoju knjigu. Ovo znam jer se upravo nalazim u toj situaciji i ne znam što ću s knjigom. Zato predlažem da Zagreb dobije Tramvaj poezije u kojem bi se održavale promocije, čitanja, predstave, prodaja, razgovori i sl.., tj. sve što je vezano uz poeziju.

Pročitaj više
 
This comment was minimized by the moderator on the site

tražim pjesmu od Neve G. Mihalić koja je bila na jednom od balona. Jako mi se svidjela, ali papirić je nazalost izgubljen no odbijam misliti da je tako trebalo biti . Molim pomoć ! Ili da nadjem pjesmu ili da kontaktiram Nevu

 
This comment was minimized by the moderator on the site

@Eva
od kraja

započinjem misli rečenicu
proživljavati zapisivati
stih odnos s tobom počinjem
odlaziti

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location