Username *
Password *
Remember Me

Restorani koji nude thai food uvijek su poželjna adresa, no kad se s Tajlanda javi novinarka i avanturistica Nađa Irena Fišić, onda je priča posebna - za nju to više nije egzotika, već  svakodnevni menu. Opisala nam je kako i što jede, te po čemu su njezini lokalni prijatelji posebni… Zapravo sadržaj njihovih tanjura! Upoznajte njihove sokove, voće,  palačinke i ostale delicije.

 

prva

 

Roti
Roti znači palačinka i na Tajlandu je obožavaju jesti kod uličnih prodavača hrane. Tako nam je Kundi ispekao palačinke s bananom i čokoladom. Tijesto je deblje nego naše za palačinke i peče se samo par minuta, jer svi ulični prodavači hrane imaju ludo jake plinske grijače. Nakon što se tijesto ispeče, unutra se nareže jedna mala banana (u Aziji ih ima preko 200 vrsta), iscijedi malo čokolade i palačinka se savije u rolicu. Tajlanđani najradije dan započinju nečim slatkim.

 

ROTI1


Smotani roti? Da, molim, kaže Irena. S bananom i čokoladom!

ROTI2

 

Voće
Na tržnici u kvartu Bangrak voća ima u izobilju. Treba međutim znati što izabrati. Kraljica je mangosteen, egzotično voće koje kod nas ne postoji čak ni na policama najvećih supermarketa. Izvana ima ljubičastu koru, a iznutra izgleda kao češnjak. Mangosteen smanjuje kolesterol, a isto tako ste od njega navodno i jako veseli. I ako mangosteen Tajlanšani zovu kraljicom voća, kralj je durian. Apsolutno najsmrdljivije voće koje sam probala. Okus mu je nažalost isto tako grozan kao i miris. I zato mi nikako ne ide u glavu zašto ga svi ovdje toliko obožavaju! Od duriana postoje kolači, sladoled, bomboni, žvake.... Ali ja kad ga vidim na polici azijskog supermarketa bježim glavom bez obzira, jer cijeli taj dio neviđeno smrdi! Zato volim mango, kojeg na Tajlandu ima preko stotinu vrsta! Najdraži mi je onaj narančasti, jer je najslađi. Dragon fruit je tamno roze boje i volim ga samo radi toga, nije nešto posebno ukusan. Ali je zato japanska jabuka odlična! Potpuno drugačija od one koju ćete primjerice naći na dolcu. Zašto je najbolja? Liječi mamurluk!

 

VOCE1


Evo je - kraljica voća, mangosteen (gore)

VOCE2

 

Deserti
Azijati su naprosto ludi za slatkim. U Bangkoku postoji jedan mali dućan s kolačima imena Boonsap gdje već 40 godina rade po istom receptu sve svoje slastice. Ponudili su nas s ljepljivom rižom, tzv. sticky rice na kojoj je bila krema od jaja, probali smo crnu rižu s poširanim pačjim jajima, bombone i žele. Najbolja od svega bila je krema na toj ljepljivoj riđi, nešto najsličnije kremšniti. Crna riža je zapravo bila slana i nimalo nalik desertu, a bomboni i žele su imali okus kao iz naftalina. Nešto što je bilo popularno još prije 40 godina, ali su naša nepca navikla na neke druge i bolje okuse.

 

DESERTI1


Popularni lokalni slatkiši u lokalnom dućanu Boonsap (da, izgleda slano!)

DESERTI2

 

Sokovi
Na svakom koraku u Bangkoku vas bombardiraju ponudom svježih sokova. Koštaju između 20 i 50 bahta, ovisno o kombinaciji i super su osvježenje kad vani prži 40 stupnjeva. Što je zapravo tijekom cijele godine. Moj  je favorit sok od neke vrste klementine, koji ima tako jarku narančastu boju da mi se raspoloženje digne čim ga vidim. Tu su sokovi i od manga, papaje, lubenice (još jedan favorit!), šipka, limete… Jedna od najboljih stvari na uličnih štandovima hrane. Apsolutni must na  Tajlandu!

Foto: Igor Vugrinec


SOKOVI

 

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

primamljivo sve izgleda, volim strane kuhinje -tajlandsko još nisam imala prilike ništa probati

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location