Vrijeme je kolača, kuhanja i nakuhavanja, no to ne znači da naši omiljeni slatkiši moraju biti "zabranjeno voće". Zato vam donosimo nekoliko recepata pionirke zdrave prehrane u Hrvatskoj, Jadranke Boban-Pejić. Umjesto šećera u slatkim receptima možete koristiti i slad, koji se u sklopu Ekozona linije u Konzumu odnedavno može naći u tri varijante: ječmeni, rižin i agavin. Recepti koje predlaže vrlo su jednostavni, hranjivi, i što je najvažnije, neće vam naglo povisiti i spustiti nivo šećera u krvi, što uzrokuje osjećaj umora, već će ga tijekom cijelog dana držati optimalnim, kako biste neprestano imali energije za svakodnevne aktivnosti.
Blagdanski roščići s bademima
SASTOJCI:
1 šalica brašna tip 850
½ šalice samljevenih badema 1 žličica praška za pecivo
4 žlice aru praha prstohvat soli
1/3 šalice sirupa (slada) od agave
4 žlice kukuruznog ulja
1 žličica vanilije u prahu
10 badema narezanih na četvrtine
Agavin sirup za premazivanje roščića
POSTUPAK PRIPREME:
Pomiješajte brašno, aru prah i samljevene bademe s prstohvatom soli i praškom za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte sirup ili slad, ulje i vaniliju pa ulijte preko suhe smjese. Dobro pomiješajte da dobijete tijesto. Ostavite u frižideru 1 sat da odstoji. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i na pladanj za pečenje stavite masni papir. Izvadite tijesto iz hladnjaka, otkidajte rukama male komade tijesta pa oblikujte u rošćiće u koje možete utisnuti komadiće badema. Poslažite ih na pladanj pa pecite 7 do 10 minuta u dobro zagrijanoj pećnici dok ne počnu rumeniti. Premažite roščiće i ostavite da se ohlade.
Rižine kuglice
SASTOJCI:
1 šalica kuhane smeđe riže
½ šalice grožđica
½ šalice lješnjaka
½ šalice proso poppies-a
korica naranče
vanilija
malo kokosovog brašna
POSTUPAK PRIPREME:
Namočite grožđice pola sata. Popržite i sameljite lješnjake. Izmiksajte grožđice u kremu i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Oblikujte kuglice vlažnim rukama pa uvaljajte u kokosovo brašno.
Slatki biskvit
Uz čaj ili bijelu kavu može poslužiti kao odličan međuobrok.
SASTOJCI:
1 šalica brašna tip 850
1 šalica kukuruznog griza
1 šalica rižinog slada
1 žličice praška za pecivo
1 šalica zobenog mlijeka
¼ šalice jabučnog soka
1 žličica vanilije
Glazura
4 žličice usitnjenih badema
4 žličice jabučnog soka
korica jednog limuna
½ žličice cimeta
POSTUPAK PRIPREME:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okruglu posudu za pečenje promjera 20-25 cm premažite uljem i pospite s malo kukuruzne krupice. Pomiješajte zasebno najprije sve suhe sastojke pa zatim vlažne, a onda sve zajedno. Smjesu izlijte u tavu. Pospite biskvit usitnjenim bademima. Pomiješajte jabučni sok, limunovu koricu i cimet, prelijte po biskvitu pa pecite 25-30 minuta.
Kompot od suhog voća
tradicionalni zimski desert
SASTOJCI:
½ šalice suhih marelica
½ šalice suhih šljiva
½ šalice šalice grožđica
1 šalica vode
2 šalice jabučnog soka
cimet štapić
1 žlica limunovog soka
1 kap eteričnog ulja naranče
POSTUPAK PRIPREME:
Marelice, šljive i grožđice stavite u mješavinu soka i vode. Dodajte štapić cimeta i kap eteričnog ulja naranče, pa kuhajte 20 minuta nakon što zakuha, poklopljeno na laganoj vatri. Izvadite štapić cimeta i dodajte sok limuna.
A kad se poželite sklupčati pod dekicu...
Limunada s ječmenim sladom
SASTOJCI
1 žlica ječmenog slada 3 dl vode
1 žličica soka dumbira sok od pola limuna
POSTUPAK PRIPREME:
Zakuhajte vodu. Naribajte dumbir i procijedite sok. Pomiješajte sok dumbira i sok limuna s ječmenim sladom i prelijte kipućom vodom. Sve dobro promiješajte i pijte toplo. Napomena - možete piti i bez soka đumbira, ali nikako nemojte izostaviti ječmeni slad jer ima izrazito ljekovito svojstvo u ovoj kombinaciji!
Foto: Dag Šola Oršić@Mirisi i okusi Makronove / Zima
Novi sladovi na hrvatskom tržištu dolaze u tri različite vrste: Ekozona ječmeni slad, Ekozona rižin slad i Ekozona agavin sirup u pakiranju od po 450 grama, te su u ekskluzivnoj ponudi Konzumovih prodavaonica. - Slatko je prirodna potreba i dio tradicije, pa se ne trebamo lišiti uživanja u slatkišima nego ih pripravljati s prirodnim sastojcima. Zamijenite šećer poželjnijim i zdravijim sladilima, poput sladova od žitarica ili agavina sirupa i uživajte u prirodnom bogatstvu okusa - istaknula je Jadranka Boban-Pejić. Industrija organske hrane često koristi sladove žitarica kao zaslađivače, koji se dobivaju na potpuno prirodan način.
Ekološki sladovi izvor su složenih ugljikohidrata koje odlikuje i nizak glikemijski indeks:
Ekozona ječmeni slad - idealan je za biskvite, peciva i kruhove. Pruža bogati karamel okus te je kao takav idealan za zaslađivanje tople limunade primjenjive kod lagane detoksikacije i borbe protiv prehlada.
Ekozona rižin slad - pogodan i za najmlađe. Blagog okusa, idealan za pripremu krema, pudinga, kašica i pahuljica. Bogat je B vitaminom.
Ekozona agavin sirup - u seriji sladova najslađi je od prirodnih zaslađivača. Agavin sirup lako se primjenjuje od sladoleda do torti jer ne pokriva okuse namirnica.