OUTDOOR_info // 5 formula za olakšavanje JESENSKIH ALERGIJA

  Izlet, sunčani vikend na otvorenom, omiljena outdoot aktivnost... mnogima je to danas problem, upravo radi jesenskih alergija. Donosimo idealne formule koje će olakšati "patnje" alergičara, radi se o inovativnim proizvodima koji ne narušavaju imunitet organizma te mu daju dodatnu snagu za borbu protiv alergena. Ne zaboravite - često pranje ruku smanjit će broj alergena na njima, a osim toga, treba ruke držati podalje od očiju, naročito ako ste negdje vani, kako alergeni ne bi ušli u oči. Preporuka je i ispiranje nosa - idealna je fiziološka otopina.

   

   PHTOGO ALERGIJE1
  Pretty Eccentric // prshots

   

  Kvercetin
  Bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim, antihistaminskim i protuupalnim djelovanjem smanjuje simptome alergije, astme, peludne groznice i osipa. Preporuka je uzimati ga od 250-600 mg /dan podijeljeno u dvije doze, zajedno sa vitaminom C i bromelinom, s kojima ima sinergističko djelovanje. Prirodno ga možemo dobiti iz sjemenki grožđa, zelenog čaja, peršina, luka ili tamnog bobičastog voća, no uglavnom se, radi jačeg intenziteta alergije, mora uzimati preko dodataka prehrani.

  Kozlinac (Astragalus membranaceous) je višegodišnja biljka, prirodnog staništa u Kini, Mongoliji i Koreji. Stoljećima već koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje obrambenog sustava organizma, a kao ljekoviti dio biljke koristi se njegov osušeni korijen. Već dugo godina ova biljka koristi se za ublažavanje tegoba alergijskih reakcija koje uključuju alergijski rinitis, konjuktivitis ili čak dermatitis. Potrebno ga je početi koristiti u nižim dozama mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone.

  PHTOGO ALERGIJE1

  Ulje crnog kima
  Danas jedan od najpopularnijih alternativnih lijekova u borbi protiv alergije i prirodni antihistamnik, crni kim postao je neizostavan dodatak prehrani kod alergičara. Tretman kod alergija potrebno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda cvatnje (ožujak/travanj), kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se može napraviti pauza i ponovno započeti s korištenjem u veljači.
  Ulje crnog kima zbog sadržaja timokinona ima dokazano imunomodulatorsko djelovanje tako da ga možemo iskoristiti za razne tegobe povezane sa padom imuniteta. Ukoliko ga potpuno želimo iskoristiti u obrani protiv alergije preporuka je uzimati tri puta dnevno po dvadesetak kapi iza obroka.

  Kalcij
  U terapiji svih tipova alergija neizostavno se koristi kalcij. Kalcij smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju. Uz kalcij, dobro je uzimati i vitamin C koji učinkovito smanjuje razinu histamina što ga tijelo proizvodi kao odgovor na alergiju, te koji uzrokuje kihanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije.

  PHTOGO ALERGIJE1

  Probiotici
  Poznato je da se u crijevima krije i do 80% našeg imuniteta. Zdrava i uravnotežena mikroflora crijeva je ona u kojoj je broj dobrih bakterija veći od broja patogenih i preduvjet je za zdravo funkcioniranje imunološkog sistema i zdravlje čitavog organizma. Trudnice koje su uzimale probiotike tijekom trudnoće imale su kod djece i do 80% smanjenu pojavnost dermatitisa i astme. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta, te misa i tempeha, no ukoliko je uslijed alergija i oslabljenog imuniteta potrebna veća doza, potrebno ih je uzimati u obliku različitih preparata za djecu i odrasle.

  Koji su najčešći inhalacijski alergeni?
  - pelud stabala,
  - trava i korova,
  - spore plijesni,
  - kućne i skladišne grinje,
  - epitel životinja i različite zrakom nošene čestice u zraku.

  PHTOGO ALERGIJE1PHTOGO ALERGIJE1PHTOGO ALERGIJE1PHTOGO ALERGIJE1