Username *
Password *
Remember Me

Najeli smo se uskršnjih čoko zečeka, pa je vrijeme za nešto konkretno – finu tamnu čokoladu koja ima visoki postotak kakaovca. Ova namirnica, iako često na meti zagovaratelja dijeta, ima zapravo niz prednosti, naročito ako je konzumiramo umjereno. Ponovimo njezine vrline!

 black chocolate


1. Kakaovac se stoljećima koristio u liječenju i terapijama za više od stotinjak bolesti i stanja. Zapisi o njegovim blagodatima stariji su od 2000 godina, neki od obožavatelja bili su Maye i Asteci. U Evropu je stigla tek u 16. stoljeću (čak su je neko vrijeme skrivali Španjolci u samostanima!).

2. Ima odlična andioksidativna svojstva, što znači da utječe pozitivno na održavanje mladolikosti organizma. Njegovi flavonidi utječu pozitivno na ljepotu. Osim toga, ublažava tegobe PMS-a!

3. Čokolada, dokazala su istraživanja, povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola – smanjuje mogućnost pojave kardiovaskularnih bolesti.

4. Finsko istraživanje otkrilo je da su trudnice koje su jele tamniju čokoladu imale smirenije bebe. Naime, bile su pod manjim stresom. Dakle, kad je riječ o čoksi, uglavnom neka bude tamna. Bez obzira na stanje uma ili tijela, svima nam ponekad paše tih par tamnih kockica!

 black chocolate

A jedna slavna čokolada ovih je dana proslavila obljetnicu... draga Kinder, sretan ti 50 rođendan!

Bračni par Ferrero, Pietro i Piera, priču o Kinderu započeli su 1946. godine kada su svoju tadašnju slastičarnicu pretvorili u jednu od najpoznatijih prehrambenih industrija današnjice. Tako je u talijanskom gradu Alba od male obiteljske tvrtke stvoren planetarno popularni konditorski div, Ferrero. U ono vrijeme djeca su tražila slasticu koja će biti baš po njihovoj mjeri i ukusu. Imajući to na umu, Ferrero je spojio dva takva elementa – čokoladu koju djeca obožavaju i mlijeko koje roditelji percipiraju kao zdravu namirnicu te je 1968. godine stvorena Kinder čokolada, podijeljena u pločice za praktičniju, ali i kontroliraniju konzumaciju. A kad je nastalo prvo jaje? Kinder Suprise rođen je takošer davne 1972. godine!

 

 black chocolateblack chocolate

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location