Veličina fonta: +

  Što sam do sad naučila o mirisima

   

   

  S obzirom da sam već dugo godina veliki zaljubljenik u mirise, htjela sam s vama podijeliti ono što sam s godinama naučila, a da je vezano za iste. Probat ću obuhvatiti što više informacija u ovom postu, a nadam se da će i vama biti od koristi.

   

  Dekant je prešpricavanje ili prelijevanje mirisa iz originalne boce u manju bocu (obično 10 ml, ali nije uvjet), koja prethodno treba biti čista, bez mirisa, po mogućnosti sterilna i na pumpicu. Takve varijante se obično nose u torbama, jer su praktičnije.

  Mirisi se obično mjere u uncama, pogotovo ako ih kupujete on line možete naletjeti u opisu proizvoda da neki miris sadrži 1 .oz. Inače, 1.oz je ekvivalent otprilike 30 ml ili preciznije 29.57 ml.

  1.7 .oz = 50 ml, 2.5 .oz = 75 ml, 3.3 .oz = 100 ml.

   

  U prosjeku 15 špriceva iz original boce iznosi 1 ml. To uvelike ovisi i o samo raspršivaču, ali 15 špriceva je nekakav prosjek.

  Mirisi u principu nemaju rok trajanja, ukoliko ih pravilno koristite. Idealna temperatura za čuvanje mirisa je nekakva 22 do 24 stupnja s tim da bi bilo poželjno da se bočice nalaze na tamnom mjestu, nikako u kupaonici zbog vlage, ne na izvoru direktne prirodne ili umjetne svijetlosti, kao ni blizu izvora topline jer će oksidirati i brzo se pokvariti.

  Ukoliko je tekućina u bočici promijenila boju, to nikako ne znači da se sam miris pokvario. Što mirisi bivaju stariji, imaju tendenciju mijenjanja boje u različite nijanse npr. smeđe, ukoliko mirišu jednako ili intenzivnije kao i onda kada ste ga kupili, nema mjesta panici.

  Mirisi čije bočice imaju atomajzere (one ukrasne "starinske" sprejeve s pumpicom) su izloženi bržem hlapljenju i kvarenju mirisa od uobičajenih sprejeva zbog većeg unosa zraka prilikom pritiska pumpice. Danas ti atomajzeri dolaze u različitim formama, pa se isti mogu izvaditi, a bočicu možete zatvoriti s pripadajućim čepom da spriječite hlapljenje.

  Postoji opcija gdje atomajzer ima stoper na sebi koji zatvara samu bocu pomakom lijevo ili desno. Moja preporuka je da takve bočice uvijek držite kompletno zatvorenim, iako to onda znači kompliciraniji i produženi način nanošenja mirisa, ali produžiti će te vijek trajanja svom mirisu, što je ipak bitnije.

  Bez obzira što bočice lijepo izgledaju onako s atomajzerom, ipak je praktičnije i sigurnije da si određenu količinu izdekantirate u posebnu bočicu za češće i jednostavnija korištenje.

  Mirisi ne mirišu na svima jednako, to uvelike ovisi o PH kože, o tome da li je ista suha, normalna, masna ili mješovita ... puno je čimbenika koji utječu na projekciju mirisa. Čak i na vlastitoj koži isti miris neće mirisati jednako u ljeto i zimu, u vrijeme mjesečnice ili PMS - a, ako pijete tablete, pa čak ovisi i o dobu dana ... iz tog razloga jedni od najboljih parfumera općenito se smatraju muškarci, ja osobno to ne želim priznati :D ali, uz prethodno navedeno, očito je da to ima smisla.

  Kada isprobavate miris u parfumeriji nanesite ga na zapešće i sačekajte par sekundi da se isti posuši te ga prinesite nosu. Ne trljajte zapešće od zapešće jer će se trenjem izgubiti kvaliteta mirisa i neće ga osjetiti u potpunosti. Nemojte kupovati mirise na prvi njuh jer istom nekad trebaju sati da se razvije na koži. Ako su vam se svidjele prve (top) note, ne znači da će te biti zadovoljni onim zadnjim (baznim) notama. Kupnja mirisa je proces koji traje, osim ako imate već istančan ukus u mirise i znate koji će vam odgovarati.

  Sigurno ste primijetili zrna kave u parfumerijama, koja su smještena u posudicama na policama zajedno s mirisima, ona vam služe za neutraliziranje prethodno pomirisanog mirisa da bi mogli nastaviti mirisati slijedeći. Znači, kad vam se "nakupi" puno mirisa u nosu, pomirište tu kavu iz posudice i nastavite dalje s testiranjem.

  via

  Ako testirate miris na bloterima (papirići na koje prodavačice najčešće špricaju mirise) to nikako nije garancija da će tako mirisati i na vašoj koži. Ukoliko ste u potrazi za novim mirisom, tražite isključivo da vam ga špricne na zapešće i testirajte ga nekoliko dana.

  Osobe koje imaju suhu kožu na njima će se mirisi zadržavati kraće. Ukoliko želite produžiti miris svog najdražeg parfema ili toaletne vode prethodno nanesite bezmirisni losion na tijelo ili npr. lagani sloj vazelina na pulsne točke.

  Miris također možete produžiti ukoliko koristite losion, kremu ili mlijeko za tijelo od istoimenog mirisa. Mirisi se dugo zadržavaju i na kosi, pa ukoliko volite špricati mirise u kosu birajte radije mirisne sprejeve bez alkohola da ne bi isušili kosu.

   

   

   

  Treba biti pažljiv ukoliko se mirisi nanose na odjeću jer vam može ostaviti mrlje koje se teško skidaju, a ako još uz to miris zahvati nekakav metal, perlicu ili cirkon na odjeći onda riskirate i oksidaciju tih detalja.

  Razlika između eau de parfum, eau de toilette, parfum, fraiche i cologne verzija je u količini ulja koju mirisi sadrže te se po tome klasificiraju. Pa tako parfemi otprilike sadrže od 15 do 25% ulja, toaletne od 5 do 10%, eau de parfum od 10 do 15%,  eau de cologne od 2 do 5%, a fraiche verzije do 3%.

  ***

  Mislim da sam obuhvatila manje više sve ono što sam do sad naučila i iskusila o mirisima. Možda mi je nešto promaklo, ukoliko se sjetim nadopisati ću.

  Imate li vi kakve savjete o mirisima? Rado čitam! :)

  Maja xx

   

   

  0
  Benefit - Dallas
  NIKEL Gel za umivanje sa hemamelisom
   

  Komentari (2)

  This comment was minimized by the moderator on the site

  savršen post u kojem je sve lijepo objašnjeno!
  Obožavam parfeme, tako da skoro sve znam o njima. Zanima me zašto se mirisi u Bipi i u DM-u uporno drže na toplim policama koje negativno utječu na kvalitetu mirisa?

   
  This comment was minimized by the moderator on the site

  Hvala! :)
  Mislim da se drže tako ponajviše zbog estetike. Nažalost.

   
  There are no comments posted here yet

  Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
  Attachment (0 / 3)
  Share Your Location