By ItGirl on Ponedjeljak, 12 Srpanj 2021
Category: Razno

D LIFE // jedan savršeni petak u Istri: vina, pivo, maslinovo, bućino, eko kamp, domaća klopa, ručno rađena tjestenina...

Ako briješ na robinzonski turizam, ipak malo moderniziran, plus prirodu, tišinu i mir, uživat ćeš u nedavno otvorenom Natura Camp Karliju. Smješten je u istarskoj općini Kaštelir Labinci, koja ima super vijest.

Divota od prirode, daleko od plaža i mora - pravi odmor za one kojima je dosta gužve.

Sve je novo, drvene kućice su postavljene među drveće, ima ih nekoliko, a tu su i šatori. Super je i za klince, imaju dio kao parkić, isto među drvećem.

Posjetili smo i OPG Lucija Venier, možeš si raditi tjesteninu il kak oni vele paštu. I onda pojedeš, a ako ti se ne da, možeš naručiti gotovu - dobili su niz nagrada, obitelj je poznata po tome.

Ovak to zgleda, nutra je sve retro, a sve je uređeno starinski, autentično, baš kak treba.

Nakon toga smo probali Cossetto vina, inače ovu etiketu potpisuje Edo Murtić, to im je poklonio. Rekli su nam da je jednom bio kod njih i reko im je - super vam je vino, ali etiketa vam je katastrofa. I onda im je napravil novu etiketu koju i dalje imaju.

Imaju lijepi podrum gdje se može fino degustirat, inače Cossetto je family biznis, čitava familija je u tome.

Nemojte zaobići Oliveri extra virgin olive oil, rade ulja raznih jačina od čak 50 sorti maslina.

Vlasnici su obišli svijet i pobrali sorte maslina od svuda, posadili tu u Istri i rade razne varijante ulja. Stvarno, kak bi se reklo - svjetski, a naše.

Bili smo i u Castellani, oni su doslovno otvorili prije tjedan dana. Možeš uživati u četiri pive i sjedit pored bazena, gledat unutra u kuhinju, koja je u staklu, kak ljudi pripremaju klopu.

Predivno mjesto i prefino craft pivo punog okusa, totalna preporuka. Za ljubitelje piva ovo je genijalno mjesto. Naravno, tu su i fora imena poput Bjonde i Školara, sve vezano za sami brend. A sve o tome ispričat će vam cool vlasnici, Tina Kovač i Gabriele De Faveri.

U OPG Edi Brčić degustirali smo maslinovo u plavim čašicama. Prvo se pomiriši, a onda isproba, a tamno plava boja je da zamaskira nijansu, da ne mislimo unaprijed o okusu.

Da ga ne pretpostavimo. Prvo se uzme čaša među dlanove i okrećemo ih u suprotnim smjerovima, kao da trljamo. Time će maslinovo doći na optimalnu temperaturu za razvijanje okusa. A kad se uzme gutljaj, onda treba stisnuti zube i uvući zrak, time se maslinovo razlije po stražnjem djelu usne šupljine, stvarno drugačije, prepuno okusa.

Tu je i jedno eko bućino ulje - OPG Irvin Kocijančić. Buće su im u vrtu, sve je homey, onak ko da dođeš doma. Inače, volim to ulje u svemu i svačemu. Od riže i graha do ričeta.

Dan smo završili klopom u divnom restoranu Žardin, imaju sve tradicionalno i domaće. Ova gore torta je od limuna. Inače, divan prostor, imaju dvije velike terase i dosta zelenila pa je jako ugodno čak i kad su vrućine. Za sve to navedeno treba realno dva dana, ne samo da je super klopa i cuga, već i svi ti ambijenti, autentični, prirodni, a opet uređeni.

Baj, Duda