Username *
Password *
Remember Me
Veličina fonta: +

CostumART / Od Komedije do HNK

Moje ime je Neven Mihić. Obožavam kazalište, ono je moj život i moja strast. Odlučio sam pisati blogove jer želim s vama podijeliti svoju ljubav prema „daskama koje život znače“, kostimografiji i plesu. Tijekom srednje škole, 2002. godine, primljen sam u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao član plesnog ansambla.

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 1Nosim oglavlje koje sam radio za predstavu Aladdin, Teatar Naranča u Puli

 

No prije toga moja priča počinje u Osnovnoj školi gdje nam je glazbeni odgoj predavala Jasna Komendanović, koja pjeva u opernom zboru osječkog HNK. Mogu reći da je ona zaslužna za moj veliki interes prema kazališnoj umjetnosti. Osim što nas je vodila na predstave u osječki HNK; (Kidaj od svoje žene, Grofica Marica, Rigoletto, Alaska Jack, Barun Trenk, Carmen...) uvijek nam je pričala i o onome što se događa iza scene. Ja sam uvijek imao deset pitanja više, te moram priznati da sam vrlo uskoro počeo daviti ljude oko sebe pričama o operi, kostimima, pjevačima i sl.

 

DUBRAVKA MUSOVIC CARMENIlustracija po uzoru na Carmen iz zagrebačkog HNK

 

Nakon što me predstavila plesnom ansamblu osječkog HNK, to je bio početak srednje škole, počeo sam plesati u opernim, dramskim i baletnim predstavama. Prvi honorar sam dobio s 15 godina. Plesao sam u operama: Carmen, Evgenij Onjegin, Ljubavni napitak, Cossi fan tutte...te u mnogim dramskim i baletnim predstavama. S obzirom da sam u osječkom HNK ostao pune četiri kazališne sezone, stekao sam mnoga umjetnička iskustva, te sam na svoju sreću dobio priliku da radim kostimografiju za plesnu predstavu Zaplešimo kroz povijest u koreografiji Antuna Marinića. Radilo se o puno različitih kostima, od pećinskih ljudi do disca. To veliko iskustvo mi je probudio interes za kostimografiju, pa bih se usudio reći da je plesno iskustvo u tako velikom kazalištu utjecalo na mene, te sam imao temelj i kazalištno iskustvo prije nego sam otišao na prijemni ispit na Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu 2006. godine.

 

HNK Zagreb Edina Pličanić nakit za balet

Primabalerina Edina Pličanić / HNK u Zagrebu, radio sam nakit za glavu

 

Do sada sam postavio nekoliko modnih revija i skupnih izložbi te dvije samostalne: Kostim i scena – jedan autor i Prije premijere - izložbu kostimografskih skica. S redateljicom Helenom Petković prilagodio sam kostime za Vojnovićevu dramu Suton na ADU, dok sam u Dječjem kazalištu Dubrava kreirao kostime za predstavu Svinje. U Satiričkom kazalištu Kerempuh 2012., angažiran sam kao kostimograf na velikom projektu, komedije Krletka u režiji Krešimira Dolenčića, koja je oduševila kritiku i publiku.

 

aladin skica

Aladdin skica

 

U prosincu 2011. kreirao sam i izradio nakit za novu produkciju baleta Orašar u zagrebačkom HNK. Sa glumicom i redateljicom Petrom B. Blašković surađivao sam u Svetvinčenatu na projektu Istra inspirit, gdje sam kreirao i izradio 22 kostima za srednjovjekovnu predstavu Vještica Mare. U kazalištu Žar Ptica radim na predstavi Heidi u režiji Želimira Mesarića, priču o djetetu švicarskih Alpi. Sa redateljem Mariom Kovačem surađivao sam na Dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta 2012. kao kostimograf na odabiru kostima i styling za voditelje, prezentere i ostale sudionike.

Toliko za sad od mene, da previše ne zatrpam post, jer imam masu fotografija i materijala za objaviti… čitamo se za tjedan dana!

Pozdrav, Neven

 

Kazalište Kerempuh Predstava KRLETKA komedija

 

Photo MRXCHELA STUDIO

Foto: studio MRXCHELA

 

PEPELJUGAPepeljuga

 

PEPELJUGAPRINCPrinc iz Pepeljuge

 

PEPELJUGA REPRIZAPepeljuga

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 2Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 3

Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 4

Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA

Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA 3

Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

 

TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA 4

Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

 

0
Najljepše zimske haljine...
D life / Modni Ormar backstage # 2, draga prijatel...
 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Zadnje komentirano

Zrnca sam nabavio na Njuškalu. AKo želite odmah radit kefir onda nek vam ih ne procjede vodom nego...
zrnca za kefir je Hrvoje nabavil od nekog lika, bum pitala pa ti posaljem info... uglavnom ona traju...
Katarina Wolf posted a comment in Deborah Glossissimo sjajila za usne #09 i #11
Doista su prelijepi i doista je iznenađujuča činjenica da se stvarno usne ne isušuju. Zapravo dj...