Veličina fonta: +

  CostumART / Od Komedije do HNK

  Moje ime je Neven Mihić. Obožavam kazalište, ono je moj život i moja strast. Odlučio sam pisati blogove jer želim s vama podijeliti svoju ljubav prema „daskama koje život znače“, kostimografiji i plesu. Tijekom srednje škole, 2002. godine, primljen sam u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao član plesnog ansambla.

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 1Nosim oglavlje koje sam radio za predstavu Aladdin, Teatar Naranča u Puli

   

  No prije toga moja priča počinje u Osnovnoj školi gdje nam je glazbeni odgoj predavala Jasna Komendanović, koja pjeva u opernom zboru osječkog HNK. Mogu reći da je ona zaslužna za moj veliki interes prema kazališnoj umjetnosti. Osim što nas je vodila na predstave u osječki HNK; (Kidaj od svoje žene, Grofica Marica, Rigoletto, Alaska Jack, Barun Trenk, Carmen...) uvijek nam je pričala i o onome što se događa iza scene. Ja sam uvijek imao deset pitanja više, te moram priznati da sam vrlo uskoro počeo daviti ljude oko sebe pričama o operi, kostimima, pjevačima i sl.

   

  DUBRAVKA MUSOVIC CARMENIlustracija po uzoru na Carmen iz zagrebačkog HNK

   

  Nakon što me predstavila plesnom ansamblu osječkog HNK, to je bio početak srednje škole, počeo sam plesati u opernim, dramskim i baletnim predstavama. Prvi honorar sam dobio s 15 godina. Plesao sam u operama: Carmen, Evgenij Onjegin, Ljubavni napitak, Cossi fan tutte...te u mnogim dramskim i baletnim predstavama. S obzirom da sam u osječkom HNK ostao pune četiri kazališne sezone, stekao sam mnoga umjetnička iskustva, te sam na svoju sreću dobio priliku da radim kostimografiju za plesnu predstavu Zaplešimo kroz povijest u koreografiji Antuna Marinića. Radilo se o puno različitih kostima, od pećinskih ljudi do disca. To veliko iskustvo mi je probudio interes za kostimografiju, pa bih se usudio reći da je plesno iskustvo u tako velikom kazalištu utjecalo na mene, te sam imao temelj i kazalištno iskustvo prije nego sam otišao na prijemni ispit na Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu 2006. godine.

   

  HNK Zagreb Edina Pličanić nakit za balet

  Primabalerina Edina Pličanić / HNK u Zagrebu, radio sam nakit za glavu

   

  Do sada sam postavio nekoliko modnih revija i skupnih izložbi te dvije samostalne: Kostim i scena – jedan autor i Prije premijere - izložbu kostimografskih skica. S redateljicom Helenom Petković prilagodio sam kostime za Vojnovićevu dramu Suton na ADU, dok sam u Dječjem kazalištu Dubrava kreirao kostime za predstavu Svinje. U Satiričkom kazalištu Kerempuh 2012., angažiran sam kao kostimograf na velikom projektu, komedije Krletka u režiji Krešimira Dolenčića, koja je oduševila kritiku i publiku.

   

  aladin skica

  Aladdin skica

   

  U prosincu 2011. kreirao sam i izradio nakit za novu produkciju baleta Orašar u zagrebačkom HNK. Sa glumicom i redateljicom Petrom B. Blašković surađivao sam u Svetvinčenatu na projektu Istra inspirit, gdje sam kreirao i izradio 22 kostima za srednjovjekovnu predstavu Vještica Mare. U kazalištu Žar Ptica radim na predstavi Heidi u režiji Želimira Mesarića, priču o djetetu švicarskih Alpi. Sa redateljem Mariom Kovačem surađivao sam na Dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta 2012. kao kostimograf na odabiru kostima i styling za voditelje, prezentere i ostale sudionike.

  Toliko za sad od mene, da previše ne zatrpam post, jer imam masu fotografija i materijala za objaviti… čitamo se za tjedan dana!

  Pozdrav, Neven

   

  Kazalište Kerempuh Predstava KRLETKA komedija

   

  Photo MRXCHELA STUDIO

  Foto: studio MRXCHELA

   

  PEPELJUGAPepeljuga

   

  PEPELJUGAPRINCPrinc iz Pepeljuge

   

  PEPELJUGA REPRIZAPepeljuga

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 2Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 3

  Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava ALADDIN 4

  Teatar Naranča, Pula, predstava Aladdin

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA

  Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA 3

  Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

   

  TEATAR NARANČA Pula Predstava PEPELJUGA 4

  Teatar Naranča, Pula, predstava Pepeljuga

   

  Najljepše zimske haljine...
  D life / Modni Ormar backstage # 2, draga prijatel...