Veličina fonta: +

  CostumART / Legendarni Orašar

  U prošlom blogu sam obećao kako ću govoriti o najljepšoj božićnoj bajci „Orašaru“, kojeg je skladao ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski. S veseljem, djeca i odrasli odlaze u mnoga svjetska kazališta uživajući u čaroliji koji ovaj balet nudi. Ove godine osim zagrebačkog HNK koji već daje ovaj balet, premijere će se dogoditi i u Rijeci, Splitu i napokon u Osijeku.

   

  11 galleryfocus

   

  Možemo reći da će kraj 2013. godine obilježiti upravo ovaj balet, koji je već postao tradicija u ovo predblagdansko vrijeme. Ovo je predstava u kojoj možemo vidjeti različite likove: lutke, miševe, olovne vojnike, kineze, arape itd. Predstava koja je podijeljena u dva čina i traje nešto više od dva sata, publiku oduševljava od samog početka, a raskošna i zahtjevna scenografija, kostimi te različiti scenski efekti daju poseban bajkoviti ugođaj od kojeg zastaje dah.

   

  15 galleryfocus

   


  Osim što sam gotovo svake godine gledao Orašara u zagrebačkom HNK, dobio sam angažman za novu produkciju Orašara u istom kazalištu, kao dizajner nakita i oglavlja, i ovo mi je prvi ovakav projekt gdje sam i izradio nakit. Premijera se dogodila 9. prosinca 2011. u koreografiji Dereka Deana, te novoj scenografiji i kostimografiji Roberte Guidi di Bagno. Za ovu produkciju izradio sam preko 80 ukrasa i nakita za glavu, neke od njih možete vidjeti na fotografijama. Nakit sam izradio u dva mjeseca, od različitih ukrasnih materijala, žice, šljokica itd. U prvom činu bilo je najviše posla oko pahuljica, za 30-ak balerina, te za goste u Klarinoj kući, dok su u drugom činu različiti plesovi; valcer cvijeća, arapski, ruski, španjolski, kineski itd. Najviše posla je bilo oko tijare za Vilu Šećera i Snježnu Kraljicu, dok je za valcer cvijeća bilo potrebno preko 30 istih tijara.

   

  23 - Copy

   


  Ono što je bitno kod dizajna i izrade nakita, je da bude praktično, lagano i čvrto za glavu, dovoljan sjaj na pojedinom nakitu, te da traju dugo. U dogovoru sa kostimografkinjom, uz analizu kostima, potrebno je pronaći sve što je potrebno za nakit. Zaista je poseban doživljaj vidjeti svoj rad na sceni, u predstavi u kojoj je sve lijepo. Na fotografijama možete vidjeti nakit iz Orašara, te moje scenografsko viđenje ovog baleta.

  Pozdrav, Neven Mihić

   

  41 - Copy

   

  50 - Copy

   

  DSC07872 - Copy

   

  DSC08304 - Copy

   

  Kočija

   

  ORASAR - Set

   

  THE NUTRACKER

   

  THE NUTRACKER Set design1

   

  THE NUTRACKER Set design2

   

  Web3 - Copy

   

  Web28 - Copy

   

  Web33 - Copy

  BEST OF SKIN / Napredne formule Caudalie, Filorga ...
  D life / Višeglasja, Hilton, backstage ZFW, bio-sl...