Username *
Password *
Remember Me
Veličina fonta: +

CostumART / Legendarni Orašar

U prošlom blogu sam obećao kako ću govoriti o najljepšoj božićnoj bajci „Orašaru“, kojeg je skladao ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski. S veseljem, djeca i odrasli odlaze u mnoga svjetska kazališta uživajući u čaroliji koji ovaj balet nudi. Ove godine osim zagrebačkog HNK koji već daje ovaj balet, premijere će se dogoditi i u Rijeci, Splitu i napokon u Osijeku.

 

11 galleryfocus

 

Možemo reći da će kraj 2013. godine obilježiti upravo ovaj balet, koji je već postao tradicija u ovo predblagdansko vrijeme. Ovo je predstava u kojoj možemo vidjeti različite likove: lutke, miševe, olovne vojnike, kineze, arape itd. Predstava koja je podijeljena u dva čina i traje nešto više od dva sata, publiku oduševljava od samog početka, a raskošna i zahtjevna scenografija, kostimi te različiti scenski efekti daju poseban bajkoviti ugođaj od kojeg zastaje dah.

 

15 galleryfocus

 


Osim što sam gotovo svake godine gledao Orašara u zagrebačkom HNK, dobio sam angažman za novu produkciju Orašara u istom kazalištu, kao dizajner nakita i oglavlja, i ovo mi je prvi ovakav projekt gdje sam i izradio nakit. Premijera se dogodila 9. prosinca 2011. u koreografiji Dereka Deana, te novoj scenografiji i kostimografiji Roberte Guidi di Bagno. Za ovu produkciju izradio sam preko 80 ukrasa i nakita za glavu, neke od njih možete vidjeti na fotografijama. Nakit sam izradio u dva mjeseca, od različitih ukrasnih materijala, žice, šljokica itd. U prvom činu bilo je najviše posla oko pahuljica, za 30-ak balerina, te za goste u Klarinoj kući, dok su u drugom činu različiti plesovi; valcer cvijeća, arapski, ruski, španjolski, kineski itd. Najviše posla je bilo oko tijare za Vilu Šećera i Snježnu Kraljicu, dok je za valcer cvijeća bilo potrebno preko 30 istih tijara.

 

23 - Copy

 


Ono što je bitno kod dizajna i izrade nakita, je da bude praktično, lagano i čvrto za glavu, dovoljan sjaj na pojedinom nakitu, te da traju dugo. U dogovoru sa kostimografkinjom, uz analizu kostima, potrebno je pronaći sve što je potrebno za nakit. Zaista je poseban doživljaj vidjeti svoj rad na sceni, u predstavi u kojoj je sve lijepo. Na fotografijama možete vidjeti nakit iz Orašara, te moje scenografsko viđenje ovog baleta.

Pozdrav, Neven Mihić

 

41 - Copy

 

50 - Copy

 

DSC07872 - Copy

 

DSC08304 - Copy

 

Kočija

 

ORASAR - Set

 

THE NUTRACKER

 

THE NUTRACKER Set design1

 

THE NUTRACKER Set design2

 

Web3 - Copy

 

Web28 - Copy

 

Web33 - Copy

0
BEST OF SKIN / Napredne formule Caudalie, Filorga ...
D life / Višeglasja, Hilton, backstage ZFW, bio-sl...
 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Zadnje komentirano

Zrnca sam nabavio na Njuškalu. AKo želite odmah radit kefir onda nek vam ih ne procjede vodom nego...
zrnca za kefir je Hrvoje nabavil od nekog lika, bum pitala pa ti posaljem info... uglavnom ona traju...
Katarina Wolf posted a comment in Deborah Glossissimo sjajila za usne #09 i #11
Doista su prelijepi i doista je iznenađujuča činjenica da se stvarno usne ne isušuju. Zapravo dj...