zooey-deschanel-itgirlMožda će biti problema oko privikavanja na novu verziju bloga, no vjerujem da ćete ga vrlo brzo prihvatiti kao starog prijatelja.

Kako bi period privikavanja ili učenja napravio čim bezbolnijim, odlučio sam napisati pokoji redak sa korisnim savjetima i uputama.

Ukoliko vam je po prvom ulasku u blog sistem gornji izbornik "zbrčkan", potrebno je samo očistiti cache browsera, tako da vam isti povuče nove fajlove. Probajte par puta istovremeno pritisnuti CTRL + F5, a ako to ne upali obrišite ga u postavkama vašeg browsera. Potrebno je obrisati samo cache, ne i cookies.

Ako vam blog i nakon čišćena cachea izgleda zbrčkano, a koristite (stariji) Internet Explorer, preporučujemo da koristite FireFox, Chrome, Operu ili Safari. Za sve navedene browsere vrijedi pravilo da je zbog funkcionalnosti, kompatibilnosti i sigurnosti najbolje imati čim noviju verziju programa.

Primjetili ste novi Media manager. Ako ne želite, ne morate ga koristiti. Editor u blogu i dalje ima sve funkcije kao i prije.

Ako ga pak želite koristiti, slike možete ubaciti na više načina.

Media manager podržava i pojedinačni upload i upload većeg broja slika odjednom ako ih povučete u Upload kvadrat.

Pojedinačni upload: Kilk u Uploadaj slike, pa u "Dodaj slike" gore desno. Klik na Pretraži slike vraća Media manager u mod pregleda već uploadanih slika.

Upload veći broja slika: Kilk u Uploadaj slike -> Odvucite odabrane slike iz nekog foldera u kvadrat u otvorenom prozoru. Nakon uploada zatvorite prozor.

U Media mangeru, u gornjem lijevom kutu vidjet ćete "Moji fajlovi" i "Moji albumi".

Zasad koristite samo Moji fajlovi - tamo se nalaze sve vaše dosad uploadane slike.

Ako želite vidjeti foldere unutar Mojih fajlova, samo kliknite na strelicu (trokutić) lijevo od "Moji fajlovi"

Po potrebi možete kreirati nove foldere klikom na "Kreiraj folder" dolje lijevo

Ako unutar "Moji fajlovi" imate folder "Beauty kolekcija" i želite u blog ubaciti sve slike iz foldera "Beauty kolekcija", kliknite prvo na "Beauty kolekcija" folder, a potom na "Ubaci sve iz foldera kao galeriju" i zatvorite Media manager

U tekstu bloga, tamo gdje se nalazio kursor, primjetit ćete novu liniju:

[code]

[/code]

Ta linija će nakon objave bloga pozivati sve slike iz "Beauty kolekcija" foldera kao mini galeriju s thumbnailovima.
user:226 će biti vaš ID u ItGirl sistemu.

Probajte se poigrati s Media managerom, ima zanimljivih mogućnosti.

Sliku ubačenu u tekst možete pozicionirati tako da je označite klikom, zatim u editoru kliknite na ikonu Slike sa zvjezicom - donji red desno, treća od kraja. Poigrajte se s postavkama Alignment-a

Veličina prozora Editora se može mijenjati po želji povlačenjem strelice u donjem desnom kutu Editora.

Važno: Kako biste izbjegli potencijalno čupanje kose, prije snimanja bloga, skice ili objavljivanja bloga korisno je napraviti kopiranje sadržaja bloga u clipboard (privremenu memoriju). Napravite select all i copy cijelog teksta. Kratice za to su CTRL + A pa CTRL + C. U slučaju problema sa konekcijom ili sa serverom na taj ćete način sačuvati sav sadržaj vašeg bloga u privremenoj memoriji i možete ga jednostavno opet pejstati (CTRL + P) natrag u editor.
Ova taktika je korisna kod editiranja bilo čega, bilo to online ili na vašem računalu. Wink

Ako zapnete, uvijek nam se možete obratiti, rado ćemo vam pomoći :)

Vaš Admin