Username *
Password *
Remember Me

Ako ne stignemo tijekom tjedna, onda je vikend, naročito tijekom hladnih mjeseci rezerviran za kolače... Donosimo tri prefina recepta za slastice koje će nestati već do ponedjeljka! Isprobani su i dokazano delikatesni na nedavno održanoj Miele radionici.

zvijezde

Zvjezdice sa cimetom i lješnjakom

Tijesto (za oko 80 kom):
250 g brašna
100 g mljevenih lješnjaka
naribana korica limuna
½ čajna žlica cimeta
1 prstohvat kardamom
1 jaje
100 g šećera
150 g maslaca, mekog
Sastojci za valjanje:
4 jušne žlice šećera
½ čajne žlice cimeta.


Brašno, lješnjak, naribanu koricu limuna, cimet, kardamom, jaje, šećer i maslac pomiješajte zajedno u glatko tijesto. Tijesto ostavite hladiti 60 minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, na debljinu ½ cm. Kalupom za zvjezdice napravite zvjezdice te položite na lim.
Stavite peći na oko 160 stupnjeva dok zvjezdice na mjestima ne potamne i nakon 20 do 30 minuta pečenja uvaljajte ih u mješavinu cimeta i šećera.

 

bozic

Božićni kolačići

Preljev
70 ml vrhnja (sahne)
40 g šećera
60 g maslaca
90 g meda
240 g listića badema.

Vrhnje, šećer, maslac i med stavite u posudu, zakuhajte te dodajte listiće badema.

Tijesto:
7 žutanjaka
240 g maslaca
120 g šećera
120 g sjeckanih badema
120 g sjeckanog kandiranog voća
240 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
7 bjelanjaka

Za tijesto umiješajte žumanjke s maslacem i šećerom, kremasto. Dodajte bademe, kandirano voće i brašno. Bjelanjke umiješajte u čvrsti snijeg te u dvije porcije lagano dodajte ispod tijesta.
Tijesto raspodijelite na lim za pečenje, preljev zatim rasporedite na tijesto i pecite oko 25 minuta na 16o stupnjeva, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

 

tart

Tart sa sirom i voćem

Tijesto:
85 g maslaca
85 g šećera
1 paket vanilin šećera
½ razmućenog jaja
1 prstohvat soli
170 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo.

Maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i sol izmiješajte kremasto. Pola brašna pomiješanog s praškom za pecivo umiješajte, ostatak umijesite. Tijesto stavite u kalup za pizzu ili slično (Ø 32 cm), lagano utisnite ili razvaljajte.

Preljev:
750 g sira
1 paket umaka vanilije u prašku
1 jaje i ostatak razmućenog jaja od tijesta
100 g šećera
500 g pripremljenog voća (marelice, nektarine, kruške bez koštica, narezano na kriške, maline, kupine, višnje…)

Umiješajte sir s umakom u prašku, jaje i šećer te prelijte po tijestu. Pripremljeno voće razdijelite na smjesu i pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva do zlatno-žute boje.

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location