Username *
Password *
Remember Me

Poznata nutricionistica mr. ing. prehrane Mirjana Tonković složila je konkretan i višestruko koristan vodič koji će vam pomoći da se u svome tijelu osjećate bolje, te da vam se koža pročisti i dobije zdravi sjaj. Nije kompliciran i uistinu je lako pratiti ga.

Nakon duge i hladne zime vrijeme je da se zbrojimo (uistinu krenemo za nekim dobrim odlukama u načinu prehrane) i oduzmemo (previše šećera, masnoće i sjedenja).
- Dan započnite voćem kao što su jabuka, banana, kivi, mandarina ili naranča.

- U svoj jelovnik uvrstite što više povrća bogatog kalijem poput karfiola, artičoka i brokula.

- Voće, povrće i riba u svakom slučaju su najpoželjniji na meniju, budući da garantiraju unos velikog broja vitamina i malo masnoće.

- Povrće se može konzumirati tijekom cijelog dana osim gomoljastog povrća bogatog ugljikohidratima (krumpir) jer će potaknuti lučenje inzulina.

- Izbjegavajte duže gladovanje tijekom dana, potrebno je svaka tri sata konzumirati: tekućinu, voće, lagani međuobrok ili obrok.

primark

VAŽNOST DORUČKA
Doručak je obrok koji regulira osjećaj apetita tijekom cijeloga dana i nadasve je važan za održavanje ravnoteže između "potrebe i potražnje" hrane.
Ujutro tijelo ima potrebu za energijom, a ugljikohidrati su glavni izvori energije i tijekom prvog dijela dana svi uneseni ugljikohidrati će se iskoristiti jer dolazi do maksimalnog lučenja inzulina koji će to najbolje razgraditi do energije, vode i ugljičnog  dioksida.

Osim toga dolazi do lučenja „serotonina“ hormona sreće, a to će spriječiti potrebu za slatkim u poslijepodnevnim satima.

Za doručak su dobar izbor masnoće (mlijeko ili jogurt, maslac) i ugljikohidrati (dvopek s pekmezom ili medom, naravno najzdraviji su oni iz biološke proizvodnje, koji obiluju vitaminima i prirodnim antibioticima) te sok agruma (naranča, grejp ili limun) bogat C vitaminom.



VEČERA
U poslijepodnevnim i večernjim satima poželjno je konzumirati proteinsku (bjelančevine) hranu. Riba, meso, jaja i razni sirevi predstavljaju izvor proteina životinjskog podrijetla. Proteini potiču stvaranje somatotropnog hormona (hormon rasta) koji djeluje na razgradnju masti, što je vrlo važno tijekom noći.

Ako u poslijepodnevnim i večernjim satima jedemo više ugljikohidrata stimulirat ćemo nastanak i izlučivanje inzulina izvan njegovog prirodnog "timinga" i  doći će do umanjenog lučenja hormona rasta, a pokrenuti sintezu masti u masno tkivo. Što naravno ne želimo.


SALATA JE VAŽNA!
- Uvođenjem salate u svakodnevne obroke barem jednom dnevno osiguravamo svom organizmu čitav niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od toksičnih tvari. S pravom su "naši stari" te namirnice smatrali - hranom koja ujedno i liječi.

Salata, radič i kupus skrivaju u sebi iznenađujuće moćne ljekovite osobine. Ta posebna svojstva nadmašuju "jednostavne" dijetalne karakteristike predstavljene zastupljenošću proteina, ugljikohidrata, masti i vode u samoj namirnici.

Lisnato povrće posjeduje značajnu količinu vitamina, minerala i elemenata u tragovima (oligoelemenata). Osim toga takvo povrće izvrsno je opskrbljeno posebnim spojevima koji su odgovorni za boju (pigmenti - klorofili, ksantofil i karoteni) i blago gorak okus povrća (bioflavonidi). Te tvari u našem organizmu imaju značajnu ulogu bioregulatora, a o njihovoj prisutnosti u tijelu ovisi i sposobnost organizma da se obrani od raznih infektivnih čimbenika. Djeluju i na sprječavanje prijevremenog starenja jer posjeduju antioksidativna svojstva.

Nadalje, takvo povrće bogato je solima kalija, glavnog staničnog iona (kationa) odgovornog između ostalog za zdravlje mišića, živčevlja i srca. Lisnato povrće koje rabimo najčešće u obliku salate obogaćuje naša jela nekim vitaminima B skupine (B1, B2, PP) i toliko važnim vitaminom C.

Radič, matovilac, salata i ostalo "gorko' povrće potiču rad jetre i bubrega, organa odgovornih za "čišćenje" organizma, a i sami sadrže djelotvorne (aktivne) tvari (pojedine organske kiseline i enzime) koje same vežu na sebe toksične (otrovne) spojeve i na taj način omogućuju njihovo lakše izlučivanje iz tijela.

Cikla se odlikuje po sadržaju selena, pa zbog toga ona predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju i sudjeluje u općem "čišćenju" organizma. Potrebno je ciklu konzumirati sirovu, najbolje ribanu sa malo limunovog soka. Ako želimo poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, možemo uz ciklu upotrijebiti mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit ćete se punoći okusa koju dobijete ovakvom kombinacijom.

Rajčica sadrži bioflavonide, vitamine A, C i E. Uz to sadrži i biološki aktivne tvari likopen i tomatin. Rajčica posjeduje moćan antikancerogeni učinak, zahvaljujući upravo sadržaju antioksidanta. Održava kožu mladom, sprječava pucanje kapilara, a tomatin predstavlja prirodni antibiotik. Kad se ujutro probudimo nakon ludog provoda, najbolje je natašte popiti sok od rajčice. Ne brinite se ako nemate originalni sok, dovoljno je dva decilitra pasirane rajčice pomiješati s decilitrom vode i odjednom popiti. Vjerujte, vrijedi pokušati jer učinak neće izostati!

Crvena paprika. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i bioflavonida, paprika predstavlja izvrstan antioksidant, međutim mora se jesti sirova i rezati neposredno prije same konzumacije jer su spojevi sadržani u njoj nestabilni na zraku.

Mrkva (svježe ili kao sok), radić, maslačak i cikorija sadrže bioflavonoide, gorke tvari koje potiču izlučivanje toksina. Poboljšavaju rad jetre i bubrega, ali i regeneraciju kože dok patliđan potiče žuč.

Krenete li na detoksifikacijsku dijetu, veselite se šarenim povrtnim salatama – birajte sastojke s diuretskim učinkom, kao što su komorač i cikorija.

Mirjana vam predlaže i dva slatka recepta:
- Za večeru si pripremite narezano voće i prelijte ga mješavinom meda i začina.

- U sojino mlijeko ubacite komadiće voća, malo promiješajte, dodajte oraha i badema i uživajte u obroku punom zdrave energije!

Komentari (2)

Super savjeti *.* puno toga nisam znala

  Attachment
 

živile salate *.*

  Attachment
 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location