Username *
Password *
Remember Me

Spice up your life! Poznavatelj začina i njihovih tajni Matija Bulić, koji je nedavno otvorio Kućarin - oazu za ljubitelje začina u centru Zagreba, dao nam je nekoliko finih savjeta koji se tiču ljetnih mjeseci i uživanja u hrani i piću na zdrav i iznimno ugodan način. Posložili smo temu u pravila koje je lako pratiti, a i riješiti neke manje zdravstvene probleme, odnosno pomoći si u brojnim svakodnevnim situacijama.

 

n

 

Pravilo br. 1 - začini za visoke temperature
Uz puno tekućine u ljetnim mjesecima preporučuju se osvježavajući napici začinjeni ingverom/đumbirom, na primjer naribani u svježi nacijeđen sok. Predlažem i limunadu začinjenu mentom, te hladne čajeve.

Pravilo br. 2 - začinite slatku hranu na pravilan način
Uz slastice je dobro koristiti muškatni orah, muškatni cvijet, cardamom, vanilija, zvjezdasti anis, cimet, kasija (kineski cimet), piment (jamajkanski papar), šafran i klinčić.

 

 

 

Pravilo br. 3 - Zdravlje je bitno!
Svaki začin ima svoju priču i karakteristike kojima pogoduje zdravlju. Neki od njih su:
Kardamom - za probavu i regulaciju crijevnih tegoba.
Kim - za probavu, za iskašljavanje, čisti pluća.
Korijander - prikriva neugodne okuse lijekova, smanjuje nadutost.
Majčina dušica - protiv bakterija, virusa i gljivica, pomaže pri upali grla i sinusa.
Ružmarin - pomaže kod upaljenih živaca, uklanja pospanost, protiv glavobolje.
Cimet - poboljšava probavu i cirkulaciju.
Estragon - poboljšava probavu i nadutost.
Gorušica - potiče prokrvljenost, dobra za pročišćavanje glasa.
Vlasac - snižava krvni tlak, potiče probavu i apetit.
Kurkuma - antioksidans, za liječenje rana, kožnih problema, za natečene zglobove.
Piskavica - pomlađuje kožu, za ravnotežu šećera u krvi, potiče probavu, ublažava menstrualne grčeve itd.

 

ooo

 

Pravilo br. 4 - ljetni začini?
Nema ljetnih ili zimskih. Svaki je dobar u bilo koje godišnje doba, jedino na što treba obratiti pažnju je da neki začini povisuju ili snižavaju tlak, pa ih se mora koristiti umjereno.

Pravilo br. 5 - za bolju probavu
Poznato je da mnogi začini poboljšavaju probavu. Među njima su borovica, cimet, estragon, kardamom - otvara apetit, kim – protiv nadutosti, korijander, curry i kopar.

Pravilo br 6. - s kojima se može pretjerati?
Neki začini imaju intenzivan okus pa ih se mora koristiti umjereno da ne bi prevladali ostale. Među njima su kim, zvjezdasti anis, estragon, kasija i kadulja.

Foto: Kućarin & prshots

 

Komentari (1)

Obožavam začine i mislim da ću svakako posjetiti Kućarin - oazu za ljubitelje začina u centru Zagreba.

  Attachment
 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location