Username *
Password *
Remember Me

Zima ima svoje gastro favorite, a buncek, biftek i čvarci definitivno su među njima. Donosimo četiri recepta koja vam predlaže iskusni chef Stjepan Bistrički iz zagrebačkog restorana Apetit City, a za desert tu je tart od naranče. U slast!

Biftek s kremom od kestena

Biftek s kremom od kestena
Kesten stavimo kuhati u mlijeko. Dok se kesten kuha, očistimo juneći file od žilica, porcioniramo ga i začinimo. Porto reduciramo na vatri uz dodatak maslaca za gustoću. Krumpir očistimo i oblikujemo ga u željeni oblik te ga kuhamo u slanoj vodi. Kada je kuhan zapečemo ga na maslacu uz dodatak timjana. Kuhani kesten izmiksamo s mikserom da dobijemo lijepu kremu i začinimo. Meso pečemo po želji te sve zajedno sjedinimo na tanjuru.

Juneći file / porto umak / krema kesten / fondant krumpir
Juneći file 1kg
Krumpir 500g
Kesten 200g
Porto 2 dcl
Maslac 100g
Mlijeko 4dcl
Sol, papar, grančica timjana

Stjepan Bistricki

Važno je kuhati s dušom, moje preporuke neka vam budu vodilja, no finale kuhanja ovih jela ostavljam vama na maštu. Prema vašoj želji možete ga začiniti i vašim ukućanima poslužiti idealno zimsko jelo – Stjepan Bistrički

 

 krvavice s dinstanim zeljem i cvarcima


Krvavica sa crvenim zeljem, pancetom i čvarcima
Zelje izribamo kao za salatu i stavimo ga dinstati na ulje uz dodatak grenadine sirupa i stalno ga podlijevamo vodom. Kada zelje omekša podlijemo crvenim vinom, začinimo. Pancetu tanko narežemo i stavimo sušiti u pećnicu da dobijemo čips. Krvavicu pečemo na tavi ili pećnici po želji. Serviramo krvavicu na zelju, a na krvavicu čips od pancete i čvarke.

Krvavica 1000g
Crveno zelje 500g
Panceta 100g
čvarci 100g
Grenadina (sirup) 0.004l
Ulje, sol, papar
Crveno vino

 

 Pohani buncek s njokima i cvarcima

Njoke od buče / umak gljive / pohani buncek
Buncek stavimo kuhat u vodu na cca. 2 sata da bude jako mekan. Kada je mekan izvadimo ga van i ohladimo. Za njoke - kumpir stavimo kuhati, buću očistimo i ispečemo. Propasiramo sve zajedno, dodamo jaja, sol i brašno te zamijesimo njoke. Gljive narežemo i dinstamo na luku, podlijemo bijelim vinom i začinimo temeljcem. U gljive umiješamo njoke dodamo maslac i čvarke. Kuhani buncek izrežemo na prutiće, paniramo ga u brašno, jaja i mrvice, zatim ga pohamo u dubokoj masnoći i položimo na njoke s gljivama.

Buća 400g
Krumpir 400g
Brašno 200g
Jaja 5
Sol, papar, ulje
Gljive 500g
Luk 200g
Krušne mrvice
Čvarci 200g
Buncek 1
Bijelo vino 1dcl

 

desert Tart


Tart od naranče/krema lješnjak
Tijesto
-60g maslac
-40g šećer prah
-20g kakao
-15g bademovo brašno
-100g brašno
-35g jaja
Sve zajedno pomiješamo stavimo u kalupe te pečemo na 165 stupnjeva, 7 min.

Krema naranča
-60g vrhnje za kuhanje
-10g med
-15g šećer prah
-1 naranča sok i korica
-50ml slaga
-1listica želatine
Vrhnje, med, šećer i naranču prokuhamo. Ohladimo. Dodamo želatinu i šlag.

Krema lješnjak
-1 jaja
-15g šećer
-100g mascarpone
-15g fino mljevenih lješnjaka
-35g krema od lješnjaka

Jaje i šećer istučemo na pari, dodamo mascarpone, mljevene lješnjake i kremu od lješnjaka. Slažemo u tijesto kremu od naranče zatim kremu od lješnjaka ukrasimo suhim voćem i lješnjakom.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location