Username *
Password *
Remember Me

Jeste li ikad probali zobeno mlijeko? Ili čak pripremati jela s tim zdravim napitkom?

Tvrtko Šakota, chef veganskog restorana Nova iz Biovege pripremio je nekoliko recepata s Oatly zobenim mlijekom – za palačinke, mousse od čokolade, krokete, umak od tikvica i juhu od rajčice.

Mousse od čokolade i indijskog oraščića

Sastojci
3 dcl zobenog napitka
7 grama agar agara u prahu
50 grama indijskog oraščića
150 grama organske čokolade, 55-72 posto kakaa
2 dcl zobenog vrhnja
1 dcl agava sirupa

Priprema
Kuhati zobeni napitak pomiješan s agar agarom 1 minutu. Rastopiti čokoladu i dodati ju, zajedno sa svim ostalim sastojcima u blender i miksati nekoliko minuta na najvišoj brzini. Izliti u željeni kalup, ohladiti.

 

Palačinke s Oatly zobenim mlijekom

Sastojci
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkovog brašna
Prstohvat organskog praška za pecivo
3 dcl zobenog napitka
Prstohvat kurkume
Prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina

Priprema:
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti s nadjevom po želji.

palacinke




Kremasti kroketi od zobenog mlijeka sa kvinojom i amarantom

plus umak od tikvica sa zobenim vrhnjem

Kroketi
1 litra zobenog napitka
20 grama agar agara u prahu
100 grama kuhane kvinoje
100 grama kuhanog amaranta
Pola čajne žličice mljevenog komorača
100 grama dimljenog tofua,narezanog na kockice
Sol

Za pohanje
Organsko suncokretovo ulje
Brašno 850
Voda, sol
Krušne mrvice

Zavrijeti mlijeko s agarom, kuhati 1 minutu, a zatim dodati ostale sastojke, dobro izmiješati  i izliti u lim za pačenje. Ostaviti da se skroz ohladi i zatim izrezati  modlicom na željeni oblik.
Za pohanje, pomiješati brašno i malo soli, te dodati vode da se stvori smjesa kao za tanke palačinke.  Krokete uvaljati prvo u brašno, zatim u tekuću smjesu pa u mrvice. Pohati u dubokom suncokretovom ulju na 170 stupnjeva dok ne porumene.

Umak od tikvica sa zobenim vrhnjem
200 grama tikvica narezanih na kockice
100 grama organskog maslaca
3 žlice organskog kokosovog ulja
Stručak svježeg timijana
Sol , bijeli papar
3 dcl zobenog vrhnja

Na jako zagrijanu tavu staviti kokosovo ulje, zatim dodati tikvice i sotirati na jakoj vatri da dobiju zlaćanu boju. Dodati zobeno vrhnje, timijan, sol i papar  te lagano kuhati još pola minute. Ugasiti i dodavati maslac uz stalno miješanje.

Redukcija sakea i mirina
1 dcl sakea
1 dcl mirina
2 cm svježeg đumbira
Flambirati sake i mirin, iskuhati do pola i dodati sok svježeg đumbira.

Pjenica s ružmarinom
2 dcl zobenog napitka
5 grama sojinog lecitina
1 dcl maslinovog ulja
Sol
1 čajna žličica svježeg ružmarina, grančice

U zobeni napitak staviti ružmarin, ostaviti sat-dva da se dosegne željena aroma. Izvaditi ružmarin i dodati ostale sastojke, smiksati štapnim mikserom prije posluživanje da se stvori pjenica.

kroketi




Krem-juha od rajčice sa žličnjacima od mrkve

Sastojci
2 crvena luka, narezana na sitno
100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
4 režnja češnjaka, usitnjena
3 krumpira, narezana na kockice
300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
2 grančice svježe majčine dušice
1 šaka svježeg origana ili
1/2 žličice suhog
2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
3 dcl passate od rajčice
1/2 l povrtnog temeljca
1 dcl zobenog vrhnja
sol (po želji)
3 žlice maslinova ulja

Priprema
Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju. Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte passatu pa kuhajte još 10 min.
Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca.
Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja).
Dodajte skuhane žličnjake.

Žličnjaci
2 mrkve, kuhane
100 g kukuruznog brašna
100 g brašna tip 850
sojino mlijeko
sol (po želji)
1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija

Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako
biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice. Dodajte pire od mrkve. Dobro promiješajte kuhačom.
U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno 1 žlice smjese te ubacite u vodu.
Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte
ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.

juha

Recepti i fotografije preuzeti iz kuharice Preporuka Chefa, Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije. Fotografija: Maja Danica Pečanić

tvrtko sakota makronova chef

 

INFO
Konzumiranje samo jedne čaše zobenog mlijeka dnevno pokriva gotovo trećinu dnevnih potreba za vrijednim balastnim tvarima. Napitak bez laktoze, idealan je za one kojima kravlje mlijeko ne odgovara, a i za one koji žele lagan i zdravi napitak.

Zobeno mlijeko, uz rižino i sojino, ubraja se ne samo u najomiljenije već i u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku.

«U usporedbi s našim proizvodima, rižino mlijeko ima manje proteina, kravlje mlijeko više masnoća, a sojino mlijeko manje ugljikohidrata», kaže Per-Erik Nilson, upravitelj tvrtke Oatly. Osim toga Oatly proizvodi ne sadrže kolesterol, laktozu, mliječne i sojine bjelančevine i potpuno su biljnog podrijetla.

Najpogodniji su za brzi doručak, za međuobrok ili u okviru dijetalne prehrane.
Oatly zobeni napitak spravljen je od zobi, repičinog ulja, kalcija i vitamina bez ikakvih dodataka drugih žitarica.

Osim što je odličan za zdravi doručak u kombinaciji sa žitaricama, možete ga upotrebljavati i u jutarnjoj kavi, za pripremu pire krumpira, razne umake, palačinke, juhe i pite. Pri odabiru sirovina Šveđani (od kuda nam i dolazi Oatly) su vrlo rigorozni, upotrebljavaju samo genetski nemodificiranu zob s ekoloških imanja iz regije. Osim toga, strogo se kontrolira čistoća zobi koja ne smije imati primjese pšenice, ječma i raži. 

Oatly zobene napitke možete kuputi u Bio & Bio trgovinama.

Tags: Recepti

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location