Username *
Password *
Remember Me

Ovih dana volimo jesti vani - u vrtu, na pikniku, bez bešteka i očekivanog kuhinjskog pribora, jer je ljeto kao stvoreno za jednostavno uživanje na svježem zraku. Gastro delicije u toplim danima rijetko prolaze bez finog roštilja, u kojemu meso, ali i tikvice, patlidžani i paprike imaju glavnu ulogu. Ipak, meso je prvo na tapeti, a kad je pripremi riječ, nezaobilazne su dobre marinade, bilo da se radi o piletini, ćevapčićima, pljeskavicama, vratini...

 

Marinade

 

Ekozona za ovakve slasne izlete predlaže Shoyu i Tamari umake koji oduševljavaju egzotičnim okusom, te odlično pašu i kao dio marinade. - Ekozona shoyu i tamari dobivaju se na tradicionalan način od ekološki uzgojene soje procesima koji su se prenosili generacijama kroz stoljeća njegovanja obiteljske tradicije izrade - objavio je poznati hrvatski food brend. - Važno je napomenuti da je ovakva proizvodnja iznimno je rijetka, a receptura jedinstvena - napominje nutricionistica Jasmina Vrbanec - te je u današnjoj cjelokupnoj industrijalizaciji procesirane hrane iznimno nužna za oplemenjivanje obroka kvalitetnim namirnicama. Kod kupovine shoyua i tamarija obavezno čitajte deklaracije jer je zbog današnje masovne proizvodnje ovog umaka 99% proizvodnje proizvedeno putem kratkotrajnih procesa fermentacije, najčešće u inox ili plastičnim tankovima uz dodatak aroma, umjetnih boja i konzervansa - .

Ekozona Shoyu umak crEkozona Tamari umak cr

- Budući da kiseline aromatiziraju i omekšavaju namirnice koje pripremamo na roštilju, poželjno je da baza za marinadu bude kisela, primjerice ocat ili limunov sok. Osim kiselina marinade moraju sadržavati i ulje, primjerice maslinovo kako bi namirnice zadržale sočnost nakon termičke obrade na roštilju. I dok je opće poznato blagotvorno djelovanje marinade na mekoću, sočnost i okus namirnica, njihove blagodati na zdravlje često su nepravedno zapostavljene. Sastojci marinade bogati antioksidansima mogu spriječiti djelovanje štetnih HCA spojeva koji se u namirnicama oslobađaju pri visokim temperaturama na roštilju - .

marksandspencer 98201943394481
Foto: Marks & Spencer @ prshots

Prilikom mariniranja namirnica svakako treba izbjegavati aluminijske posude kako ne bi došlo do reakcije s kiselim sastojcima. Osim toga poželjno je izbjegavati i sol, jer osim što u velikim količinama može biti štetna za organizam, također i izvlači tekućinu iz namirnica, čime marinada gubi jednu od svojih temeljnih misija. Upravo potreba za izbjegavanjem soli čini Ekozona shoyu  i tamari vrlo pogodnim sastojcima marinada, budući da se zbog svog specifičnog okusa koriste kao zdrava zamjena za sol.

Marinada 2

Marinada za crveno meso
•    1/4 šalice tamari umaka
•    1/4 čajne žličice aceto balsamica
•    1/4 čajne žličice maslinovog ulja
•    1 čajna žličica shoyu umaka
•    1 čajna žličica organskog limunovog soka soka organski uzgojenog limuna
•    1 čajna žličica organske gorušice organski uzgojene gorušice
•    1 čajna žličica mljevenog papra

Marinada

Marinada za piletinu
•    1/4 šalice tamari umaka
•    1/2 žlice maslinovog ulja
•    2 žlice aceto balsamica
•    2 žlice mljevenog organskog bosiljka organski uzgojenog bosiljka
•    1/2 žlice origana
•    1/4 čajne žličice svježeg papra
•    2 češnja usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja

Marinada za ribu
•    3 čajne žličice shoyu umaka
•    1/4 šalice maslinovog ulja
•    2 žlice vode
•    1/4 šalice aceto balsamica
•    1 žlica usitnjenog organskog češnjaka češnjaka iz organskog uzgoja
•    1/2 žlice naribanog organskog đumbira đumbira iz organskog uzgoja

Ekozona proizvode možete pronaći u Konzumu.

 

 

Komentari (1)

  1. tivćanka

Obožavam roštilj, ali ne volim nijednu marinadu! Stavim samo malo maslinovog ulja. Sa marinadom mi se gubi onaj lijepi miris dima na mesu

  Attachment
 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location