Username *
Password *
Remember Me

Vrijeme je kolača, kuhanja i nakuhavanja, no to ne znači da naši omiljeni slatkiši moraju biti "zabranjeno voće". Zato vam donosimo nekoliko recepata pionirke zdrave prehrane u Hrvatskoj, Jadranke Boban-Pejić. Umjesto šećera u slatkim receptima možete koristiti i slad, koji se u sklopu Ekozona linije u Konzumu odnedavno može naći u tri varijante: ječmeni, rižin i agavin. Recepti koje predlaže vrlo su jednostavni, hranjivi, i što je najvažnije, neće vam naglo povisiti i spustiti nivo šećera u krvi, što uzrokuje osjećaj umora, već će ga tijekom cijelog dana držati optimalnim, kako biste neprestano imali energije za svakodnevne aktivnosti.

roscici

Blagdanski roščići s bademima

SASTOJCI:
1 šalica brašna tip 850
½ šalice samljevenih badema 1 žličica praška za pecivo
4  žlice aru praha prstohvat soli
1/3 šalice sirupa (slada) od agave
4 žlice kukuruznog ulja
1 žličica vanilije u prahu
10 badema narezanih na četvrtine
Agavin sirup za premazivanje roščića

POSTUPAK PRIPREME:
Pomiješajte brašno, aru prah i samljevene bademe s prstohvatom soli i praškom za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte sirup ili slad, ulje i vaniliju pa ulijte preko suhe smjese. Dobro pomiješajte da dobijete tijesto. Ostavite u frižideru 1 sat da odstoji. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i na pladanj za pečenje stavite masni papir. Izvadite tijesto iz hladnjaka, otkidajte rukama male komade tijesta pa oblikujte u rošćiće u koje možete utisnuti komadiće badema. Poslažite ih na pladanj pa pecite 7 do 10 minuta u dobro zagrijanoj pećnici dok ne počnu rumeniti. Premažite roščiće i ostavite da se ohlade.

 

kuglice

Rižine kuglice

SASTOJCI:
1 šalica kuhane smeđe riže
½ šalice grožđica
½ šalice lješnjaka
½  šalice proso poppies-a
korica naranče
vanilija
malo kokosovog brašna

POSTUPAK PRIPREME:
Namočite grožđice pola sata. Popržite i sameljite lješnjake. Izmiksajte grožđice u kremu i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Oblikujte kuglice vlažnim rukama pa uvaljajte u kokosovo brašno.

 

biskvit

Slatki biskvit
Uz čaj ili bijelu kavu može poslužiti kao odličan međuobrok.  

SASTOJCI:
1 šalica brašna tip 850
1 šalica kukuruznog griza
1 šalica rižinog slada
1 žličice praška za pecivo
1 šalica zobenog mlijeka
¼ šalice jabučnog soka
1 žličica vanilije

Glazura
4 žličice usitnjenih badema
4 žličice jabučnog soka
korica jednog limuna
½ žličice cimeta

POSTUPAK PRIPREME:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okruglu posudu za pečenje promjera 20-25 cm premažite uljem i pospite s malo kukuruzne krupice. Pomiješajte zasebno najprije sve suhe sastojke pa zatim vlažne, a onda sve zajedno. Smjesu izlijte u tavu. Pospite biskvit usitnjenim bademima. Pomiješajte jabučni sok, limunovu koricu i cimet, prelijte po biskvitu pa pecite 25-30 minuta.

 

kompot

Kompot od suhog voća
tradicionalni zimski desert

SASTOJCI:
½ šalice suhih marelica
½ šalice suhih šljiva
½ šalice šalice grožđica
1 šalica vode
2 šalice jabučnog soka
cimet štapić
1 žlica limunovog soka
1 kap eteričnog ulja naranče

POSTUPAK PRIPREME:
Marelice, šljive i grožđice stavite u mješavinu soka i vode. Dodajte štapić cimeta i kap eteričnog ulja naranče, pa kuhajte 20 minuta nakon što zakuha, poklopljeno na laganoj vatri. Izvadite štapić cimeta i dodajte sok limuna.

 

caj

A kad se poželite sklupčati pod dekicu...
Limunada s ječmenim sladom

SASTOJCI
1 žlica ječmenog slada 3 dl vode
1 žličica soka dumbira sok od pola limuna

POSTUPAK PRIPREME:
Zakuhajte vodu. Naribajte dumbir i procijedite sok. Pomiješajte sok dumbira i sok limuna s ječmenim sladom i prelijte kipućom vodom. Sve dobro promiješajte i pijte toplo. Napomena - možete piti i bez soka đumbira, ali nikako nemojte izostaviti ječmeni slad jer ima izrazito ljekovito svojstvo u ovoj kombinaciji!

Foto: Dag Šola Oršić@Mirisi i okusi Makronove / Zima 

 

open
s3s2s1

Novi sladovi na hrvatskom tržištu dolaze u tri različite vrste: Ekozona ječmeni slad, Ekozona rižin slad i Ekozona agavin sirup u pakiranju od po 450 grama, te su u ekskluzivnoj ponudi Konzumovih prodavaonica. - Slatko je prirodna potreba i dio tradicije, pa se ne trebamo lišiti uživanja u slatkišima nego ih pripravljati s prirodnim sastojcima. Zamijenite šećer poželjnijim i zdravijim sladilima, poput sladova od žitarica ili agavina sirupa i uživajte u prirodnom bogatstvu okusa - istaknula je Jadranka Boban-Pejić. Industrija organske hrane često koristi sladove žitarica kao zaslađivače, koji se dobivaju na potpuno prirodan način.

Ekološki sladovi izvor su složenih ugljikohidrata koje odlikuje i nizak glikemijski indeks:
Ekozona ječmeni slad  - idealan je za biskvite, peciva i kruhove. Pruža bogati karamel okus te je kao takav idealan za zaslađivanje tople limunade primjenjive kod lagane detoksikacije i borbe protiv prehlada.
Ekozona rižin slad  - pogodan i za najmlađe. Blagog okusa, idealan za pripremu krema, pudinga, kašica i pahuljica. Bogat je B vitaminom.
Ekozona agavin sirup  - u seriji sladova najslađi je od prirodnih zaslađivača. Agavin sirup lako se primjenjuje od sladoleda do torti jer ne pokriva okuse namirnica.

234

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location